• PinkTwins: Defenestrator, 2008, video (Galleria Huuto)
  • Pink Twins: Appetite For Construction, 2008, video (Galleria Huuto)
  • Mikko Kuorinki: Ilya, 2008 / Flag + framed photo (Galleria Huuto)
  • Mikko Kuorinki: Slogans to be Spread Now by Every Means (Pencil on paper)
  • Mikko Kuorinki: Slogans to be Spread Now by Every Means (Pencil on paper)
  • Mikko Kuorinki: Ilya (photo: Annika Rauhala)
  • Artparis + guests 2010

[slide=1]

Plate-forme Finlande – ArtParis + Guests 2010 – Grand Palais, Pariisi – 18.-22.3.2010
– Suomi kutsuvieraana Pariisin uudistuneilla taidemessuilla ArtParis + Guests 2010

Suomalaiset taidegalleriat ja huippusuunnittelijat esittäytyvät ensimmäistä kertaa yhdessä, kun 18. maaliskuuta Grand Palais¹ssa avautuvilla messuilla nähdään erillisten taidegallerioiden lisäksi myös kuuden maan/maanosan huomattavat osastot. Uuden taidemessukonseptin lanseeraava ArtParis + Guests 2010 pyrkii nostamaan esiin erilaisia taiteiden välisiä ja kulttuurisia yhteyksiä kutsumalla taidegallerioiden rinnalle vieraita taidealojen vaikuttajista kokonaisiin maihin.

ArtParis + Guests 2010 -messuilla on esillä kuusi maata/maanosaa: Suomi, Italia, Venäjä, Indonesia, Ukraina ja Afrikka.

Suomen 300 m2:n osaston teema ²Stressed Beauty² luotsaa pohtimaan kauneuden
ikuista ja samalla alati muuttuvaa käsitettä 18 nykytaiteilijan ja 11 muotoilijan/suunnittelijan teosten kautta. Osastolla on esillä veistoksia, maalauksia, videota, valokuvaa sekä huonekaluja, valaisimia, keramiikkaa ja lasia.

Suomen osaston kuraattori on Leevi Haapala nykytaiteen museo Kiasmasta, design-esineet on valinnut teollinen muotoilija Antti Siltavuori ja osaston arkkitehtuurista vastaa sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Eero Aarnion legendaarinen Pastilli -tuoli on mukana Suomen osastolla ennennäkemättömissä väreissä, jotka veteraanisuunnittelija on laatinut varta vasten tätä tapahtumaa varten.

SUOMEN OSASTOLLA ESITTÄYTYY KAHDEKSAN TAIDEGALLERIAA:
Galerie Anhava, Galerie Forsblom, Galleria Heino, Galleria Huuto, Valokuvagalleria Hippolyte, Gallery Kalhama & Piippo Contemporary, MUU galleria ja Galleria Sculptor.

TAITEILIJAT:
Adel Abidin, HC Berg, Carolus Enckell, Saara Ekström, Anssi Kasitonni, Mikko Kuorinki, Liisa Lounila, Sami Lukkarinen, Pekka Niittyvirta, Pink Twins, Riikka Puronen, Harri Pälviranta, Vesa-Pekka Rannikko, Annika Rauhala, Kim Simonsson, Marianna Uutinen, Ea Vasko ja Marko Vuokola.

MUOTOILIJAT JA SUUNNITTELIJAT:
Yrjö Kukkapuro, Mikko Paakkanen, Timo Salli, Kristina Riska, Kati Tuominen-Niittylä, Simo Heikkilä, Kari Virtanen, Eero Aarnio, Shigeru Ban, Harri Koskinen ja Ilkka Suppanen.

Alla Kuraattori Leevi Haapalan teksti Suomen osaston teemasta.

STRESSED BEAUTY

Suomi on äärimmäisyyksien maa. Vuodenaikojen jyrkät kontrastit ja luontaisen rytmin rikkoo teknologian kiihtyvä tahti. Voidaanko nykytaidetta ja designia arvioida pelkän kauneuden perusteella? Taiteen katsojina arvioimme usein myös arkiympäristömme esteettisin kriteerein. Stressed Beauty ­näyttelyssä suomalainen nykytaide ja design haastavat kauneuden käsitteen niiden traditioiden sisältä käsin. Stressed Beauty -näyttelyssä taiteen puhtaus, esteettiset makukriteerit ja politisoituneet merkitykset saavat rinnalleen teosten kautta tekijöiden henkilökohtaiset tulkinnat kauneuden uusista ilmenemismuodoista.

Kauneus on yllättäen palannut keskusteluun yhtenä nykytaiteen arvona.
Stressed Beauty nimessä korostuu kauneuden painokkuus ja samalla sen haastettu merkitys. Käsitetaiteen älyyn vetoava niukkuus, minimalismin teolliset materiaalit ja prosessitaiteen antiesteettisyys saavat sisällöllisen haasteen nykytaiteen eri alueilta. Kauneus on säilynyt yhtenä nykytaiteen standardina. Nyt sitä tulkitaan uudelleen: venytetään, stressataan, haastetaan. Uuden polven taiteilijat nostavat visuaalisia kerroksia, jotka muistuttavat kauneuskäsitteen muuttumisesta. Kuvamanipulaatio, digitaalikuvien pikselit, mainokset ja sarjakuvat ovat muokanneet nykysukupolven kuvallista ajattelua.

Nykytaiteilijat ja suunnittelijat ovat kiinnostuneita siitä, miten teokset vetoavat eri aisteihin. Perinteinen taiteen tehtävä tuottaa kauneutta maailmaan yhdistyy käsitteelliseen sisältöön ja käsityönä toteutettuihin esineisiin. Teosten visuaaliset piirteet voivat vietellä katsojan ensi
näkemältä. Seuraava sisällöllinen askel voi liittyä katsojan arvoihin, havaitsemisen ehtoihin, arjen kulutustottumuksiin. Taiteilijoiden työskentelyn kautta laajempi kiinnostus visuaaliseen kulttuuriin siirtyy kuvataiteen keskeiseksi lähteeksi.

Stressed Beauty -näyttelyssä nykytaide ja design molemmat pitävät pintansa ja samalla löytävät toisensa. Designin kauneus tulee perinteisesti sekä käytettävyydestä, toimivuudesta että esineen eri aisteille tuottamasta mielihyvästä. Uniikkiesineitä ja nykytaidetta on usein enää vaikeaa tai tarpeetonta erottaa toisistaan. Stressed Beauty -näyttelyssä teokset
tarjoavat sekä iloa eri aisteille että ajattelulle. Samalla ne tarjoavat oivalluksia, pohdintaa ja yllätyksiä taiteen merkityksistä myös arjen tasolla.

Leevi Haapala, kuraattori

LISÄTIETOJA:

Plate-forme Finlande
Susanna Luoto, susanna.luoto(at)kolumbus.fi, +358-40-588 76 37

Galleria Huuto
Henni Oksman, director(at)galleriahuuto.net, +358 400 653 461

ArtParis + Guests 2010 http://www.artparis.fr

Galerie Anhava www.anhava.com
Galerie Forsblom www.galerieforsblom.com
Galleria Heino www.galleriaheino.com
Galleria Huuto www.galleriahuuto.net
Valokuvagalleria Hippolyte www.hippolyte.fi
Gallery Kalhama & Piippo Contemporary www.kalhamapiippo.com
MUU galleria www.muu.fi
Galleria Sculptor www.sculptors.fi