• Beata Joutsen
  • Beata Joutsen
  • Beata Joutsen
  • Beata Joutsen

Beata Joutsen

Avalon

Huuto I 24.7.-16.8.2020

Beata Joutsen
Avalon
24.7. – 16.8.2020

Taiteilija on tavattavissa 15. ja 16.8. klo 12-17

Alkaessani työstää näyttelyä pohdin taiteen alkuvoimaa, ja mitä se minulle merkitsee. Ainakin matkaa, seikkailua, jännitystä, ihmettelyä — ihmeitä!

Pääasialliseksi materiaalikseni valitsin kipsin, joka yksinkertaisuudessaan mahdollistaa minulle välittömän ilmaisumuodon. Kipsiä täydentävät väripigmentit kaikessa puhtaudessaan, kiinnitettyinä kananmunan keltuaisella perinteisen ikonimaalauksen keinoin.

Kutsukortin kuvan sijoitin Suomenlinnaan mystisen Susisaaren perukoille, jonne saatoin vielä työn alla olevat erityislaatuisen kevään veistokseni. Suomenlinnan tuolloin oikukas sää ja toisinaan säkenöivän jännittäväkin erityinen kauneus inspiroivat minua. Kuvauspaikka on minulle tuttu, sillä siellä myös aikanaan 16-vuotiaana Kuvataideakatemian karsintakurssilla tein ensimmäisen öljyvärein toteutetun maisemamaalaukseni, palaten näin paikan päällä alkuvoimaani. Tämä taiteellinen seikkailuni on ollut lumottu, ihmeellinen ja tarpeellinen, enkä kokenut muun tien olleen mahdollinen.

Kipsitöiden tekeminen taidemallien kanssa on ollut intensiivistä ja kipinöivää. Välillä olen ollut niin ihmeissäni, että on ollut hankala pysytellä yhtenä kappaleena. Työskentelyn energia on ollut yli sadan prosentin aloittaessamme kipsityöt mallien kanssa. Ajantaju, nälkä ja jano ovat kadonneet. Työtä ei voi keskeyttää, sillä kipsi kovettuu ja työ pitää saattaa valmiiksi.

Näyttelyn nimi Avalon viittaa mystisiin voimahahmoihin, seikkailujen saareen, jonne teidät haluan johdattaa. Avalon avaa matkaani voimahahmojen sielujen kipeyteen. Kipu tarjoaa tien rakkauteen ja tuo tien lohtuun ja vapautumiseen, työstämisen kautta.

Teos Punainen kilpikonna sai alkunsa jättiläiskilpikonnan kuoresta, joka oli ajautunut hiekkarannalle ollessani Komorien saarilla. Inspiraation lähteenäni on myös toiminut kaunis samanniminen elokuva, joka kertoo elämää suuremmasta rakkaudesta, jossa muodonmuutos tapahtuu, jota kaikki etsimme, kun haluamme elämämme kasvavan. Syvintä rakkautta ja olemisen jakamista. Samaiselle saarelle oli ajautunut iso petokala, ehkä kolme metriä pitkä ja paksu ja pilkullinen, jolla oli hurjan isot ja terävät hampaat. Sen suu oli valtava ja vaarallisen näköinen, se edusti elämän varjopuolta. Hyökyaallot heittivät minut kallioilta merelle ja sitten takaisin. Selkä oli täyttä koralliriuttaa.

Lukiessani lapsilleni Pikku Prinssiä, ihmettelen maailman ja elämän monimuotoisuutta. Kysyn 7-vuotta täyttäneeltä kuopukseltamme mikä on maailman tai elämän tärkein asia. Vastaus oli yksinkertainen: ”Eläminen”. Kutsun teidät tutustumaan elämääni taidemaailmani kautta. Taide”maailma” siksi että sen sisällä on kaikki, kaikkeni.

Kiitän Taiteen keskustoimikuntaa Korona-apurahasta sekä perhettäni ja taiteilijakollegoitani työhuoneelta ja muualta, jotka ovat olleet tukena tämän kaiken myllerryksen keskellä näinä erikoisina aikoina.

Avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.

Beata Joutsen
beata.joutsen(a)gmail.com
044 230 8347
www.beatajoutsen.com