• Laura Vainikka: Blackout
 • Laura Vainikka: Blackout
 • Laura Vainikka: Toinen II / Other II
 • Laura Vainikka: Kajo / Shimmer
 • Laura Vainikka: Hajonta / Shimmer
 • Laura Vainikka: Toinen I / Other I

Laura Vainikka

Blackout

Jätkä 2 18.11.-3.12.2017

Laura Vainikka
BLACKOUT
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 2
18.11. – 3.12.2017

  ” – Tulehan tänne. Vilkaise tuonne ulos.
  – Olen katsellut monta kertaa ulos konehuoneen ikkunoista.
  – Tiedän. Noh, mitä sinä luulet tuon olevan?
  – Juuri sitä miltä se näyttää. Lasin takana olevaa mustaa ainetta jossa on kiiluvia pisteitä. Meidän ohjauslaitteemme lähettää säteitä joihinkin noista pisteistä, aina samoihin pisteisiin. Ja nuo pisteet liikkuvat ja säteet seuraavat niitä.
  Siinä kaikki.”

  Ote kuunnelmasta Järjen voitto (1985)*

Olen painanut paperille suuria tummia pintoja, toistensa päälle kasaantuvia öljyisiä painovärikerroksia. Olen kiillottanut metallilevyjä peilin kaltaisiksi, pyrkien tavoittamaan heijastumia yllämme kaartuvasta todellisuudesta. Tuhkakasaksi poltetun paperin olen painanut uudelleen, antaen sen tulla näkyväksi toisenlaisena järjestyksenä. Mustan nokijäljen olen ottanut merkiksi valosta.

Olen tyhjentänyt, täyttänyt, hajottanut ja yhdistänyt eri tavoin valoon suhteutuvia pintoja ja materiaaleja. En tiedä mikä näistä näyttää katsojalleen eniten, mikä vähiten.

Näyttelyn teoksia tehdessäni olen tullut pohtineeksi voisiko maailmaa katsoa kuin edellä mainitun kuunnelman robotti, ajatella kaiken olevan vain juuri sitä miltä se näyttää.

Taivas mustana aineena, tähdet siinä kiiluvina, valonsäteitä vastaanottavina pisteinä. Voisiko ajatella, että siinäpä kaikki.

Laura Vainikka (s.1979 Lappeenrannassa) on pääkaupunkiseudulla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidegraafikko. Vainikka työskentelee useimmiten tilallisiksi kokonaisuuksiksi rakentuvien teosten parissa, tarkastellen reunaehtoja joita valo, kuva ja havainto voivat edellyttää. Vainikka on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2013. Hänen teoksiaan on mm. Porin ja Jyväskylän taidemuseoiden sekä Valtion teoskokoelmissa. Vuonna 2017 Vainikka oli ehdolla Kjell Nupen Memorial Grant-palkinnon saajaksi.

Laura Vainikka
044 322 33 03
lauvai(at)yahoo.com
www.lauravainikka.wordpress.com

*Pekka Markkulan suomentama ja dramatisoima kuunnelma pohjautuu Isaac Asimovin novelliin Reason (1941). Kuunnelman on ohjannut Lars Svedberg, ja sen ensilähetys on ollut yleisradiossa vuonna 1985.