• Eija Hirvonen: Bonfire
  • Eija Hirvonen: Bonfire
  • Eija Hirvonen: Bonfire
  • Eija Hirvonen: Bonfire
  • Eija Hirvonen: Bonfire
  • Eija Hirvonen: Bonfire
  • Stillkuva videosta Ihme
  • Bonfire
  • Bonfire
  • Bonfire
  • Bonfire

Eija Hirvonen

Bonfire

Jätkä 2 3.1-18.1.2015

Eija Hirvonen
Bonfire – tilateos
Galleria Huuto Jätkä 2
3.1.–18.1.2015

Näyttelyyn liittyen kuvataiteilijat Eija Hirvonen, Tuomo Kangasmaa ja Kari Yli-Annala esittävät galleriatilassa lauantaina 17. tammikuuta 2015 klo 17 performanssin Lumikkiluonnos. Sen innoittajana on sveitsiläisen kirjailijan Robert Walserin muunnelma Lumikkisadusta.

BONFIRE

Galleriatilaan rakentamani teos on saanut alkunsa leiritulilla saksalaisessa maalaiskylässä, Wiepersdorfissa. Työskentelin siellä taiteilijaresidenssissä neljän kuukauden ajan syksyllä 2014.

Kuljetimme puut tulentekoon läheisestä metsästä ja mielessäni tämä toiminta kasvoi mitaksi ihmisten ponnistelusta yhteisen hyvän aikaansaamiseksi.

Kirjoitin luonnoskirjaani: ”Wir gingen mehrere male in den Wald um Holz für das Lagerfeuer zu sammeln”, ”Me menimme usein metsään keräämään puita nuotioon.” Synnyimme ryhmänä joka ainakin hetkellisesti kuuluu yhteen ja jakaa asioita.

Kiistelimme siitä, kuinka ison tai pienen nuotion pitää olla. Osa meistä halusi hiljalleen palavan tulen tuijottelua ja jutustelua ja osalle vasta korkealle nousevat lieskat kertoivat yhteisen juhlasta: tarvitaan ’Bonfire’, kokko, kunnon roihu.

Samaan aikaan luin filosofista aikakauslehteä nimeltään Niin & Näin.
Vuoden 2013 talvinumero keskittyy uneen ja tuleen. Lehdessä kirjoitetaan Herakleitoksesta, antiikin kreikkalaisesta filosofista, jonka ajattelua on meille saakka säilynyt fragmentteina. Yksi kuuluisimmista on: ”Tätä kaikkea luotsaa salama.”

Herakleitokselle tuli on tapa jäsentää todellisuutta niin, että sama tuli palaa auringossa, tulisijassa, salamassa, ja se on jonkinlainen muutoksen, tuhoamisen ja syntymisen tapahtumiin sisältyvä ikuinen polttoaine. Tuli on tuli silloin kun se koko ajan palaessaan muuttaa muotoaan.

Olen kiinnostunut samanlaisen ja erilaisen, tyhjän ja täyden, haurauden ja pysyvyyden ajattelemisesta, ja sitä myöten kommunikaatiosta ja vuoropuhelun mahdollisuudesta.

Huuto-galleriassa esillä oleva teokseni Bonfire lähestyy tulen ja palamisen ideaa henkilökohtaisilla muistiinpanoilla kohtaamisesta tulen äärellä ja toisaalta havannoi galleriatilaa ja maailmaa muutoksen näkökulmasta.

Fragmentissaan Herakleitos lupaa:
”Cold things become warm, and what is warm cools; what is wet dries, and the parched is moistened.”
(fragmentti B126 löytyy englannin kielisenä käännöksenä Herakleitotoksen fragmentteihin keskittyvältä sivustolta http://www.heraclitusfragments.com)

LISÄTIETOJA:

Eija Hirvonen:
050 5352720
eija.hirvonen(a)gmail.com
www.eijahirvonen.com