• Carl Victor Wingren, Gloop
  • Carl Victor Wingren, Gloop 2, sublimation print on handmade seaweed paper, 180 x 100 cm
  • Carl-Victor Wingren: Gloop 3, cyanotype, seaweed emulsion on paper, 91 x 133 cm
  • Carl-Victor Wingren: Gloop 4, cyanotype, seaweed emulsion on paper, 91 x 133 cm

Carl Victor Wingren

Gloop

Huuto III 11.11.-4.12.2022

Carl Victor Wingren
Gloop
11.11.-4.12.2022

Carl Victor Wingrens Gloop är en installation som består av klibbiga fotografier, skvalpande ljud och en odör av sjögräs. Sjögräset, som är en grundläggande del av utställningen, både avbildas och används som ett fysiskt material.

För att göra ett fotografi börjar Wingren med att samla alger som sköljts upp längs stranden nära deras lägenhet ( ibland måste hen gå tillbaka till vattnet för att föra småkrypen i sjö-gräset tillbaka till havet). Efter en diskret resa i kollektivtrafiken med ett stort mystiskt kärl fyllt med alger. För Wingren algerna till sitt arbetsrum, hänger dem på tork och slutligen ma-ler dem till ett pulver. Pulvret används både som emulgeringsmedel i ljuskänsliga emulsioner och som en klistrande massa i handgjort fotopapper.

I samma anda som att plocka sjögräs samlar Wingren på bilder från internet som porträtte-rar vattenlandskap. Fotografierna från internet kombineras med bilder som Wingren tar med en undervattenskamera. Bilderna förenas sedan med andra inslag i ett 3D-program. Bilderna som uppstår är ibland abstrakta, ibland hyperrealistiska men bibehåller alltid ett vått utseende.

Ljudlandskapet som ackompanjerar utställningen har skapats med digital ljudsyntes; in-spelningar från ett fiktivt kärr. Den skvalpande ljudvärlden är lika artificiell som de digitala bilderna, men medför en ändå en våt och möjligtvis motbjudande känsla.

Även om fotografierna och ljuden är delvis syntetiska är dofterna helt naturliga. Genom att arbeta med organiskt material ifrågasätter Wingren arkivering och varaktighet. Verket pre-senteras uttryckligen som något instabilt: i ett tillstånd mellan det digitala och materiella; mellan det våta och torra. Wingren experimenterar med dessa idéer och material, utan att försöka kontrollera dem.

Carl Victor Wingren har en yrkeshögskoleexamen i fotografi från Yrkeshögskolan
Novia, och studerar för närvarande på magisterprogrammet i fotografi vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur.

Utställningen har fått stöd av Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Stina
Krooks Stiftelse. Tack för understödet!

https://carlvictorwingren.com/