• CHORNY BOOMER
  • Marina Lukyanova:
  • Marina Lukyanova:
  • Petr Shvetsov:

Kuraattori: Chris Gordon
Taiteilijat: Tanja Goloviznina, Marina Lukianova, Petr Shvetsov et al.

Venäläiset tulevat! Valloitussuunnitelmat vihdoinkin paljastuneet!

Invaasion on määrä alkaa syyskuun 6. päivä kello 18:00 huomaamattomasti pääkaupungin pikkukadulta. Viisi nuorta taiteilijaa ja yksi kuraattori itärajan takaa valloittavat joksikin aikaa Galleria Huudon pienen, mutta sitäkin merkittävämmän näyttelytilan Viiskulmassa. He aikovat houkutella viattomia ohikulkijoita viettämään aikaa taiteen parissa ja näin määrätietoisesti edistää omaa asiaansa, toivoen jälleen kerran voivansa murentaa sananvapauden vihollisten moraalista selkärankaa.

Mutta mikä heidän asiansa on? Näyttelyn kuraattori selvittää asiaa näin: “Pietarilainen nykytaide tahtoo yleisön mielikuvissa yleensä jäädä klassisen kuvataiteen tarjonnan varjoon, ovathan kaupungin kokoelmat merkittävimpiä maailmassa. Taide-eliitti näkee Pietarin jonkinlaisena nykytaiteen erämaana, villinä ja autiona. Näyttelymme tarkoituksena on osoittaa, että historiallisen kaupungin tämän päivän taiteilijat kuitenkin työskentelevät aivan tosissaan ja pureutuvat luovalla tavalla tärkeisiin ja ajankohtaisiin asioihin.

Näyttelyn nimi “Chorny Boomer” viittaa kuljetusvälineeseen, joka on mafiosojen, pop-ikonien ja hieman laillisempienkin valtaapitävien erityisessä suosiossa. Lähimpänä suomenkielisenä vastineena tälle ironiselle sanonnalle voisi olla “citymaasturi”. Nämä luodinkestävät autohirviöt voi nähdä valtaeliitin narsismin ja pelontäyteisen elämänmuodon äärimmäisenä ruumiillistumana. Panssaroidun kuoren sisään eristäydytään ja käperrytään pois maailmasta, jonka kaaosta ei loppujen lopuksi pystytä täysin käsittämään eikä hallitsemaan.

“Näyttelyn teosten aiheet ovat vähintään yhtä moninaiset kuin näyttelyn taiteilijoiden taustatkin, mutta yhdistävänä tekijänä voi nähdä kiinnostuksen niihin valintoihin, joita identiteettiämme rakentaessamme joudumme tekemään. Tämä sisäänpäinkääntynyt musta ajoneuvo toimii eräänlaisena kuoleman symbolina, ruumisvaununa, muistuttamassa niistä seurauksista, joita moraalisesta vastuusta ja intuitiosta irroittautumisella voi olla. Eikö ole parempi hyväksyä oma erityisyytensä ja haavoittuvuutensa, sen sijaan että haaveilisi muiden alistamisesta ja kontrolloimimsesta? Eikö ole parempi tulla nähdyksi viime kauden muotivaatteissa, kuin täysin ilman vaatteita?”

Kuraattori Chris Gordon

Näyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Galleria Huuto ja Taiteen residenssikeskus HIAP. Chris Gordon työskenteli HIAPin ja Näyttelyvaihtokeskus FRAMEn kuraattoriresidenssissä tammi-helmikuussa 2005.

HIAP – Helsinki International Artist-in-Residence Programme
Puh / fax: +358-9-6856730
www.hiap.fi