• Mari Ljokkoi: Mari Ljokkoi: Vuorollaan
  • Mari Ljokkoi: Mari Ljokkoi: Vuorollaan
  • Mari Ljokkoi: Isyytön
  • Mari Ljokkoi: Isyytön
  • Mari Ljokkoi: Isyytön
  • Mari Ljokkoi: Vuorollaan

Mari Ljokkoi

Ei-toivottuja tilanteita

Pikkujätkä 7.1.-22.1.2017

Mari Ljokkoi
Ei-toivottuja tilanteita
7.1.2017.-22.1.2017
Galleria Huuto Jätkäsaari – Pikkujätkä

Ei-toivottuja tilanteita koostuu kolmesta erillisestä teoksesta, joita yhdistää sama teema: ei-toivottu raskaus ja sen seuraukset.

Vuorollaan on dokumentaarinen videoteos, jossa neljä naista eri aikakausilta kokoontuu syömään pizzaa yhdessä. Naiset keskustelevat omista kokemuksistaan ei-toivottujen raskauksien yllättäessä. Suomessa naisten mahdollisuudet päättää omasta kehostaan ovat olleet rajalliset, ja vaikka nykyään raskaudenkeskeytys on helposti saatavilla ja vuosittain tehdään noin kymmenentuhatta keskeytystä, kokemuksista ei juuri puhuta julkisesti.

Isyytön on nuoren miehen monologi siitä, kuinka hän ei pääse vaikuttamaan elämänsä tärkeimpään päätökseen. Päähenkilö joutuu pohtimaan asemaansa ei-toivotun raskauden alussa.Länsimaisessa yhteiskunnassa miehen rooli lapsen kasvattajana ja isyys muuttuvat koko ajan merkittävämmiksi, mutta ei-toivottujen raskauksien kohdalla päätös on ensisijaisesti naisen.

Videoteosten lisäksi näyttelyssä on esillä yhdelle seinälle levittäytyvä 47 000 tilannetta. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että vuosittain 47 000 naista kuolee vaarallisten keskeytysten aiheuttamiin komplikaatioihin. Suurin osa heistä asuu maissa, joissa turvallisia keskeytyksiä ei ole saatavilla.

Lisätietoja:
mari.ljokkoi(a)gmail.com
mariljokkoi.wordpress.com