• Elina Strandberg
  • Toukokuu
  • Toukokuu
  • Maalistaivas

Elina Strandberg

Vuodenaikoja

Viiskulma 2.6.-20.6.2010

Pohjoismaissa vuodenaikoja määrittävät pitkälti pimeän ja valoisan, kylmän ja lämpimän jyrkät vaihtelut. Pimeän syystalven jälkeen valon määrä vähitellen kasvaa, ja jo tammikuun lopussa sen lisääntyminen alkaa tuntua sekä fyysisesti että psyykkisesti. Pohjoisen ihmisinä meillä on myötäsyntyinen yhteys luontoon, rekisteröimme huomaamattamme pieniäkin merkkejä kaupunkiluonnossa ja metsissä kevään tai syksyn edistymisestä. Valoisa kevättaivas maaliskuussa tuntuu joka vuosi yhtä hämmästyttävältä.

Havaitsin, että luonnonmerkkien rinnalla kevään etenemistä saattoi seurata myös päivälehden mainosten väreistä. Kun lumi lopulta alkoi sulaa kaduilta ja puistoista, valkoinen suli samalla pois myös mainoksista. Ja kun nurmikot alkoivat vähitellen vihertää, vihreä kasvoi mainoksiinkin.
Otin talteen kevättalven mainoksia tammikuusta huhtikuuhun ja tein niistä silppurin avulla puhdasta värimateriaalia. Lajittelin päävärit kuukausittain ja kokosin niistä viitteellisesti kevättä seuraavan teoksen.

Takahuoneessa on installaatio, sadepuutarha. Japaninkielisen tekstiosuuden kanssa minua on ystävällisesti auttanut Mayuko Ozaki.

Elina Strandberg
elinastran(at)gmail.com
p.+358505648143