• Emmi Tavela: Lähde jonka vesi ei ehdy V, rajattu
  • Emmi Tavela: Silmäni eivät näe eikä sydämeni ymmärrä
  • Emmi Tavela: Tulevan odottaminen
  • Emmi Tavela: Hedelmät ovat kypsiä poimittaviksi

Emmi Tavela

Alla bilder försvinner

Huuto I 20.6.-14.7.2024

Emmi Tavela
Alla bilder försvinner
20.6.-14.7.2024

Utställningen är stängd på midsommarafton och -dag 21 och 22 juni.

Utställningen består av temperamålningar och en installation. Mitt arbete grundar sig på mitt sinnes kaos och vardagens motstridigheter som sysselsätter mina tankar. Mina tankar går ofta obehärskat i cirkel och mitt sinne producerar lätt en sträng inre monolog. Att måla är för mig en diskussion, ett möte som framskrider mot tystnad. Min tematik kretsar kring den ortodoxa världsbilden, och jag inspireras av frågorna som min livsåskådning väcker.

Utställningens centrala tema är sinnesförändring. I mina verk begrundar jag tidens ändlighet och följderna av att välja rätt eller fel. I synnerhet fokuserar jag på misstag och att vara inne på fel väg. I bakgrunden ligger tanken om valfrihet. Friheten att välja mellan gott och ont, göra misstag och komma på avvägar, ändra sig, fatta ett annat beslut och börja om på nytt. Göra nya misstag, upprepa samma misstag och igen komma på avvägar.

Verkserien som ställs ut är en visualiserad, personlig inre diskussion som väckts av tankar om timlighet och evigt liv. Hur mycket tid har jag kvar att komma på avvägar? Vad har jag kvar och vad är kvar av mig när tiden tar slut? Utställningens namn, Alla bilder försvinner, anspelar på det ögonblick då livets världsliga sidor förlorar sin betydelse.

Utställningens bildvärld kretsar kring förlusten av paradiset och följderna därav, samt lidandet och uppståndelsen som åter öppnar portarna till paradiset. Villkoret för återkomsten är sinnesförändring, att anden och kroppen återvänder till det Goda, att själen sträcker sig mot Skönheten.

Förutom målningarna ingår också en installation i utställningen. Den består av målartrasor som breder ut sig över golvet och tygblommor som växer ur dem. Installationen synliggör måleriprocessen. Tygbitarna jag använt för att rengöra penslarna vittnar om arbetet som gjorts, de är spår av målandets stig. Tygbitarna som är fulla av målarfärg och väntar på att bli bortslängda avbildar också det liv som levts och tar slut. Trasorna utgör en grav, medan blommorna som sträcker sig mot himlen är en symbol för det eviga livet. Samtidigt representerar det vita tyget nya tankar, nya frågor och uppkomsten av nya målningar, den nya möjligheten som alltid är närvarande.

Emmi Tavela (s.1977) on Tampereelta kotoisin oleva kuvataiteilija (TaM). Hän asuu ja työskentelee Porvoon ulkosaaristossa. Tavela on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä pääosin Helsingissä. Tavela maalaa värilähtöisesti häntä arjessa askarruttavia aiheita, jotka kuitenkin kiinnittyvät perusarkea suurempiin eksistentiaaleihin teemoihin.

Kontaktinformation
emmitavela(a)gmail.com
https://www.emmitavela.com/