• Emmi Tavela: Lähde jonka vesi ei ehdy V, rajattu
  • EmmiTavela_Silmäni eivät näe eikä sydämeni ymmärrä
  • EmmiTavela_Tulevan odottaminen

Emmi Tavela

20.6.-14.7.2024

Emmi Tavela
Kaikki kuvat katoavat
20.6.-14.7.2024

Näyttely koostuu temperamaalauksista ja installaatiosta. Työskentelyni kumpuaa minua arjessa askarruttavista ristiriitaisuuksista ja mieleni kaaoksesta. Ajatukseni kiertävät usein fanaattisesti kehää ja mieleni tuottaa helposti ankaraa sisäistä puhetta. Maalaaminen on minulle keskustelua, se on kohtaaminen, joka etenee kohti hiljaisuutta. Temaattisesti työskentelyni tapahtuu ortodoksisen elämänkatsomuksen kehyksessä ja ammentaa sieltä nousevien kysymysten pohtimisesta.

Näyttelyn keskeinen teema on mielenmuutos. Teoksissani pohdin ajan rajallisuutta ja oikean ja väärän valinnan seurauksia, erityisesti erehdyksen ja tieltä eksymisen näkökulmasta. Taustalla vaikuttaa ajatus valinnanvapaudesta. Vapaudesta valita hyvän ja pahan välillä, erehtyä ja eksyä, muuttaa mielensä, valita toisin ja aloittaa alusta. Tehdä uusia virheitä, toistaa samoja erheitä, eksyä taas uudestaan.

Näytteillä oleva teossarja on kuvaksi tullutta henkilökohtaista sisäistä keskustelua, jonka ajalliseen ja iankaikkiseen elämään liittyvät kysymykset ovat minussa herättäneet. Kuinka paljon aikaa minulla on vielä eksyä? Mitä minulle jää ja mitä minusta jää, kun aika loppuu? Näyttelyn nimi ”Kaikki kuvat katoavat” viittaa siihen hetkeen, kun maalliset asiat menettävät merkityksensä.

Näyttelyn kuvamaailma käsittelee paratiisin menettämistä ja sen seurauksia, sekä kärsimystä ja ylösnousemusta, joiden kautta paratiisin portit jälleen avautuvat. Paluun edellytyksenä on mielenmuutos, hengen ja ruumiin kääntyminen takaisin Hyvään, sielun kurottautuminen Kauneuteen.

Maalausten lisäksi näyttelyyn kuuluu installaatio, joka rakentuu lattialla levittäytyvistä maaliräteistä ja niistä kasvavista kankaisista kukista. Installaatio tekee näkyväksi maalaamisen prosessin. Siveltimien puhdistamiseen käyttämäni kankaat ovat todistusaineistoa tehdystä työstä, ne ovat jälkiä maalaamisen polusta. Pois heittämistä odottavat, maalia täynnä olevat kankaat kuvaavat myös elettyä elämää ja sen päättymistä. Maalirätit muodostavat haudan, josta taivasta kohti kurottautuvat kukat ovat vertauskuva iankaikkisesta elämästä. Samalla valkea kangas edustaa uusien ajatusten, uusien kysymysten ja uusien maalausten syntymistä, alati läsnä olevaa uutta mahdollisuutta.

Emmi Tavela (s.1977) on Tampereelta kotoisin oleva kuvataiteilija (TaM). Hän asuu ja työskentelee Porvoon ulkosaaristossa. Tavela on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä pääosin Helsingissä. Tavela maalaa värilähtöisesti häntä arjessa askarruttavia aiheita, jotka kuitenkin kiinnittyvät perusarkea suurempiin eksistentiaaleihin teemoihin.

Yhteystiedot
emmitavela(a)gmail.com
https://www.emmitavela.com/