• Encounter
  • Encounter
  • Encounter

Ewa Górzna, Katarzyna Miron

Encounter

Pikkujätkä 7.5.-22.5.2016

EWA GÓRZNA & KATARZYNA MIRON
ENCOUNTER
7.5.–22.5.2016
Galleria Huuto Jätkäsaari, Pikkujätkä

Encounter on videoinstallaatio, joka tarkastelee ihmisen halua lähestyä ja ymmärtää luonnossa elävää eläintä.

Villieläimen elämä herättää uteliaisuutta ja halua havainnoida, tutkia ja ymmärtää sitä, mutta ”ymmärtämättömyyden kuilu” kuitenkin erottaa meidät aina eläimistä. Haluaisimme ymmärtää satakielen laulua ja tulkita biisonin tuijotusta, mutta ne jäävät aina arvoitukseksi.

Me olemme yleensä valta-asemassa, osoittelemme eläimiä teknisesti edistyneillä optisilla instrumenteillamme ja esineellistämme ne jatkuvasti laajentuvalla tietämyksellämme. Me tarkkailemme eläimiä, mutta harvoin otamme huomioon sitä, että nekin voivat tarkkailla meitä.

Video kuvaa tilannetta, jossa katseen tyypillinen suunta muuttuu päinvastaiseksi antaen eläimelle mahdollisuuden tarkkailla ihmistä. Ihmistä läpitunkemattomalla, tutkivalla katseella tuijottavasta eläimestä tulee teoksen päähahmo. Ihminen on vain ohikulkija, joka vaeltaa salaperäisessä ja arvaamattomassa luonnossa.

Ewa Górzna (s. 1982) ja Katarzyna Miron (s. 1981) ovat molemmat suorittaneet kuvataiteen maisterin tutkinnon puolalaisessa Nicolaus Copernicus -yliopistossa sekä Kuvataideakatemiassa. He työskentelevät pääasiassa liikkuvan kuvan parissa. Heidän videoitaan ja videoinstallaatioitaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla ja niitä on myös esitetty monilla kansainvälisillä elokuva- ja videofestivaaleilla. Molemmat taiteilijat asuvat ja työskentelevät tällä hetkellä Helsingissä. He ovat tehneet yhteistyötä aikaisemminkin useiden taideprojektien puitteissa.

Näyttelyä ovat tukeneet:
AVEK, Helsingin kulttuurikeskus, Taiteen edistämiskeskus

Ewa Górzna
ewa.gorzna[at]gmail.com
http://ewagorzna.com/

Katarzyna Miron
kasia.miron[at]gmail.com