• Aalto ll
  • Aalto
  • Bilehile
  • Dagen efter
  • Jaana Valtari&Sini-Meri Hedberg

Jaana Valtari, Sini-Meri Hedberg

Fångade av festen

Jätkä 2 12.7.-27.7.2014

Jaana Valtari och Sini-Meri Hedberg
Fångade av festen
Galleria Huuto Busholmen 2
12.7.–27.7.2014

Fångade av festen är en gemensam utställning av två Åbo-konstnärer. Idén till utställningen föddes i det gemensamma arbetsrummet. Konstnärerna lade märke till att deras verk hade samma utgångspunkter och att deras arbeten var överraskande liknande. Valtari och Hedberg arbetar snabbt och färg är för dem båda ett viktigt element. Målningarna Fångade av festen avbildar livets böljande former, uppgångar och nedgångar och växlar i livliga rörelser.

Jaana Valtari (f.1972) målar miljöporträtt med festmotiv där hon undersöker gruppens inre dynamik, lottlöshet och erfarenhet av utanförskap. Festerna fungerar som livets metafor med dess toppar och dalar. I festens klimax finns redan en smak av förlust. Kvällen är inte ung längre. Det finska sättet att fira är en fruktbar jordmån för målningar. Den erbjuder lämpligt med spänning och motstridigheter. I målningsprocessen är Valtari intresserad av öppenhet, möjligheter, frihet. ”Jag vill att verket andas och är i levande rörelse. Det är svårt och farligt att göra färdigt ett verk helt och hållet. Om alla möjligheter redan är använda har något gått förlorat”.

Sini-Meri Hedbergs (f.1972) målningsteknik är snabb och i början av arbetet är det slumpen som fungerar som en inspirerande kraft. Hedberg bygger en bild genom att undersöka variationer av färg och rörelse. I processen är det gesterna som föds på duken som leder måleriet mot det slutliga resultatet: ”Stämningen i mina målningar går som i vågor. Ibland är det brottsjö och ibland stiltje. Mina arbeten leder mig till frågor om ett skiftande jag och en människa som hänger sig åt känslor, händelser, en kämpande människa i livets virvlar. Vågrörelsen och dess jämförbarhet med själva livet är kärnan i mitt måleri”

Jaana Valtari
tfn 040-5582002
jaanavaltari.wordpress.com
Sini-Meri Hedberg
tfn 040-8311228
www.sinimerihedberg.com