• Hanna Hovitie: Square the Circle, still 1
  • Hanna Hovitie: Square the Circle, still 2
  • Hanna Hovitie: Square the Circle, still 3

Hanna Hovitie
Cirkelns kvadratur (Eller hur vara en cirkel i kvadraternas värld)
22.7.-14.8.2022

Cirkelns kvadratur (Eller hur vara en cirkel i kvadraternas värld) är en cirkelformad videoinstallation som kombinerar 360-video med digital animation. Verket handlar om en människas strävan efter att hitta sin plats på jorden. Verket gör en djupdykning i cirkelns olika dimensioner och undersöker hur denna enkla forms egenskaper samtidigt kan förklara världsalltet och den lilla, enskilda människans natur. Med både sitt innehåll och sin form utmanar det cirkelformade verket den rörliga bildens konventionella, kantiga ramar: kamerans bildruta, filmduken och alla de lådor som vi människor befinner oss i.

”Cirkelns kvadratur” syftar på det klassiska konstruktionsproblemet som går ut på att konstruera en kvadrat med samma area som en given cirkel. Det har visat sig vara omöjligt att kvadrera en cirkel, och därför betyder uttrycket också att ta sig an en omöjlig uppgift.
Verket är en reflektion över livets omöjligheter: att förstå oändlighet, åstadkomma en perfekt cirkel, acceptera tidens gång och hitta sin egen plats. Att vara en cirkel i kvadraternas värld.

Hanna Hovitie (f. 1991) är en filmregissör och konstnär från Helsingfors. I sina verk undersöker hon vardagens och verklighetens mytiska och fantastiska dimensioner. Hennesmverk har visats och belönats på flera betydande internationella filmfestivaler som till exempel DOK Leipzig, Sheffield Doc/Fest och Melbournes filmfestival.

Arbetsgrupp
Regi, manus, filmning och klippning: Hanna Hovitie
Ljuddesign och ljudredigering: Roope Mantere
Animation: Eesu Lehtola
Producent: Laura Kangasniemi
Installation: Kristian Palmu

Tack
Verket har förverkligats med stöd av Suomen Kulttuurirahasto, Centralen för audiovisuell kultur AVEK och Centret för konstfrämjande.

Kontaktuppgifter
hannahovitie(a)gmail.com