• Maija Tammi: Volunteers 1, 2 and 4
  • One of them is a human #2. Archival pigment print, 60 x 65 cm, 2017.
  • Head 2. Archival pigment print, 50 x 50 cm

Maija Tammi

HYDRA

Jätkä 2 1.4.-16.4.2017

Maija Tammi
HYDRA
Galleria Huuto Busholmen, Busen 2
1–16.4.2017

Utställningen är öppen också under påsken med våra vanliga öppettider.

Kurator Niccolò Fano

Hydra är början. Utställningen ingår i en större helhet av den finländska konstnären Maija Tammi (f.1985).

“Volontär 4 är död – kanske. Jag menar bara att Robert såg den dö på mikroskopskivan, men på något vis försvann hydran. Den finns ingenstans, syns varken med ett mikroskop eller en macrolins.” (Utdrag ur Tammis laboratorieanteckningar).

Utställningen presenterar det första resultatet av samarbetet mellan Tammi och Robert B. Silver, professor i biologi vid Syracuse University i USA. Hydror är små sötvattenspolyper, omkring 5–15 mm till storleken. De är mästare i regeneration och kan återskapa en hel individ utgående från en grupp celler. Hydror åldras inte heller. Utställningen fokuserar kring försöken, både lyckade och misslyckade, att hålla hydrorna vid liv och undersöka deras regenerationsprocess.

Hydra presenterar också en annan bild av odödligheten, eller snarare människans eskapistiska strävan att lura döden, genom människoliknande robotar, androider. I utställningar ingår fyra porträtt under titeln One of them is a human med tre androider och och en som sannolikt är människa.

I utställningen Hydra behandlar Tammi odödligheten, det eviga livet, och den moderna människans strävan att uppnå det. Utställningen är en fortsättning på Tammis föregående utställningshelhet White Rabbit Fever, som också kretsade kring tematiken liv, död och odödlighet.

Niccolò Fano, direktör för Galleria Matèria i Rom, har verkat som kurator för utställningen Hydra. Finska Kulturfonden har vänligen understött utställningen.

Niccolò Fano
contact(a)materiagallery.com
+39 333 524 7410

Maija Tammi
maija(a)maijatammi.com
+358 40 542 4655