• Ich Bin Siiri Haarla
  • Näyttely
  • Open Studios

Siiri Haarla

Ich bin

Jätkä 2 22.4.-7.5.2017

Ich bin
Siiri Haarla
Galleria Huuto Busholmen – Busen 2
22.4.-7.5.2017

Alla Galleria Huuto’s utställningar är öppna också söndag den 30 April med våra vanliga öppettider.

Wer ins Ausland geht profitiert in jedem Fall,
aber wer so lang im Ausland gewesen ist wie wir,
darf nicht zurück gehen.

– Thomas Bernhard / Heldenplatz

–Thomas Bernhard / Heldenplatz

Utställningen handlar om rädslan som slits sönder, om att överträffa sig själv och den känsla av tomhet som oundvikligen följer. Livet utgör ett hinder på vägen mot förnöjelse, vilket också gäller för konsten – att sträva efter slutgiltiga, färdiga konstverk är analogt med dödslust. Att skapa bilder innebär att man accepterar verkligheten, ser det komediaktiga, svarar på livets allvar med ett svart skratt.

Den som målar blottar sig själv, avslöjar verkligheten, men förändrar samtidigt med verkligheten kanske sig själv? I det ögonblick man målar hopar sig erfarenheterna och blir till något komplext som kolliderar med det hägrande slutets klara sken framför oss, och allt blir enkelt. Jag önskar att målningarna kunde tävla med mötet med en levande människa. Jag önskar att jag med målningarna kunde visa vad det kan finnas, vad man kan tänka, men vad man inte kan se. Målningarna driver mig varje dag in i en kris, deras gränslösa betydelse och obegränsade obetydlighet, det som gör dem till individer, vars egen existens är allt som finns. En möjlighet att övervinna allt det som varit och förändra världen, en möjlighet som ständigt erbjuds att inte ta chansen, och den självklara likgiltigheten inför detta. Att uppleva är att lämna bakom sig tiden, att passera.

När man är utomlands ställs tiden på sin spets, det man förlorar, dödens närvaro; då man reser iväg är allt nytt utom det välbekanta man lämnat bakom sig, när man återvänder förlorar man sitt nya hem, allt det man har, bara för att upptäcka att det gamla inte finns kvar, ingen minns det som du, det gamla har förskjutits, glidit framåt på sin bana med flera hållplatser, till och med träden har grånat, ditt liv väntar på dig som en grytlapp som möglat i källaren. Att återvända till det du en gång lämnat bakom dig, en semesterresa till ditt gamla liv är som en möjlighet att efter döden stiga upp ur graven för en vecka, se på livet som det var.

Att måla är att betrakta sitt liv svischa förbi på drömmarnas filmrulle, upp bland molnen, till jetmotorernas muller och dån.

Siiri Haarla
siiri.haarla(a)gmail.com