Galleria Huuto on taiteilijoiden ylläpitämä tila taiteelle. Galleria Huudon toiminnasta vastaa yleishyödyllinen yhdistys Mehiläispesä ry – Bikupa rf, jolla on tällä hetkellä yli 150 taiteilijajäsentä.
Huudon toiminnan painopisteenä ovat ammattimaiset ja laadukkaasti toteutetut näyttelyt Galleria Huudon nykyisessä toimipisteessä Helsingin Kalasatamassa. Galleriatoiminnan lisäksi Huuto toteuttaa taideprojekteja Suomessa ja ulkomailla.
Tällä hetkellä Huuto toimii osoitteessa Panimokatu 1, 2. krs.
Noin 450 m2 käsittävässä entisessä banaanikypsyttämössä on:
– neljä näyttelytilaa
– ala-aulatila keskusteluille, konserteille ja muille kulttuuritapahtumille
– olohuone kävijöille ja yhteistyökumppaneille. Huudon jäsenet voivat varata tilaa taidelähtöiseen käyttöön.
– kuusi työhuonetta jäsentaiteilijoille
Keväällä 2023 Huudon jäsentaiteilijat suunnittelivat ja toteuttivat uudet tilat Kalasatamaan:
GALLERIA HUUDOSTA
Galleria Huuto on taiteilijoiden luoma vaihtoehto taiteen perinteisille instituutioille ja hierarkisten rakenteiden henkiselle ahtaudelle. Galleria Huuto toimii foorumina ennenkaikkea
1) taiteilijoille kaikilta kuvataiteen eri alueilta
2) kokeilevalle ja ei-kaupalliselle taiteelle
3) kansainvälisille ja kotimaisille yhteistyöprojekteille sekä
4) laajemman sosiaalisen, kulttuurisen tai yhteiskunnallisen ulottuvuuden sisältäville taiteellisille tuotannoille ja puheenvuoroille.
Taiteellinen vapaus ja itsenäisyys ovat Huudon perustavia arvoja, joiden mukaan gallerian toiminta ja talous järjestetään. Huutoa ylläpidetään suurelta osin jäsentaiteilijoiden talkootyöllä, ja näyttelynpitäjälle aiheutuvat näyttelykustannukset pidetään omakustannusperiaatteella mahdollisimman alhaisina.
Huudossa kukin taiteilija vastaa itsenäisesti omasta yksityisnäyttelystään ja esittää oman taiteellisen linjauksensa. Taiteilijat vastaavat myös näyttelyidensä valvonnasta viikonloppuisin. Näin yleisöllä on mahdollisuus antaa palautetta ja esittää kysymyksiä suoraan tekijälle.
Vuosittain Huudossa järjestetään yli 50 taidenäyttelyä. Galleria Huudon näyttelyihin ja muihin projekteihin on osallistunut satoja eri alojen taiteilijoita Suomesta ja muualta maailmasta. Huudon jäseneksi voi hakea, mikäli on pitänyt galleriassa näyttelyn. Jäsenten toivotaan osallistuvan monipuolisesti Huudon yhteisölliseen toimintaan.
Huudon tiloissa järjestetään yksityis- ja ryhmänäyttelyiden lisäksi performanssiesityksiä, poikkitaiteellisia ja taiteen rajoja kokeilevia projekteja, sähköisen ja akustisen musiikin tapahtumia, elokuva- ja videoesityksiä sekä keskustelutilaisuuksia.
Lisäksi Galleria Huuto toteuttaa vakituisten näyttelytilojensa ulkopuolella erilaisia tapahtumia ja vierailunäyttelyitä. Huuto pyrkii järjestämään vuosittain näyttelyvaihtoprojektin jonkin toisen taiteilijavetoisen gallerian kanssa, ja on osallistunut ahkerasti taiteilijavetoisten gallerioiden Supermarket-taidemessuille Tukholmassa.
Galleria Huudon historiaa
Yhdistyksen näyttelytoiminta alkoi vuonna 2002, kun 25 nuorta taiteilijaa perusti ensimmäisen Galleria Huudon Helsingin Viiskulmaan. Huuto oli tuolloin yksi ensimmäisistä taiteilijavetoisista gallerioista Helsingissä ja Suomessa.
Huudon ylläpitämiä galleriatiloja ovat olleet:
Galleria Huuto Viiskulma (2002-2013)
Galleria Huuto Uudenmaankatu (2005-2017)
Galleria Huuto Jätkäsaari (taiteilijoiden monitoimitila, jossa neljä galleriatilaa, tapahtumatila sekä kuusi taiteilijoiden työhuonetta, 2013-2018)
Galleria Huuto Eerikinkatu / Kalevankatu (1.8.2018–2.4.2023)
Galleria Huuto Kalasatama / Panimokatu 1, 2. krs (21.4.2023–)
Syksyyn 2024 mennessä Huudossa on järjestetty kaikkiaan noin tuhat näyttelyä.
Huutolaisia Eerikinkadun/Kalevankadun remontin ruokatauolla
Huudon toimintaa ovat sen toiminnan aikana eri vuosina tukeneet:
Alfred Kordelinin rahasto
Helsingin kulttuurikeskus
Koneen säätiö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Oskar Öflunds Stiftelse
Suomen Kulttuurirahasto
Suomen Taideyhdistys
Svenska Kulturfonden
Taiteen edistämiskeskus
Valtion kuvataidetoimikunta
Uudenmaan Taidetoimikunta
Frame
Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto
Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto