• Johanna Pöykkö, Rajauksia

Johanna Pöykkö

20.6.-14.7.2024

Johanna Pöykkö
Rajauksia
20.6.-14.7.2024

Lapsena raahasin ulkoa vanhan kasvituen, puisen ritilikön, jonka laitoin patjan ja sängynreunan väliin pystyyn rajaamaan osan huonetilasta omakseni. Tämä muisto visualisoi kuluneen talven kokemuksiani oman tilan tarpeesta, oman tilan rajaamisesta ja oman ajan oikeudesta.

Samaan aikaan kun minulla on tarve viettää aikaa työhuoneella, lapsi aloittaa päiväkodin myötä sairastelukierteen. Oma tila on maalaamisen hetki. Liian lyhyt ja liian kaiken väliin puristettu. Kaiken maailmalta tulevan infon keskellä haluaisin vain maalata, vetää rajani siihen, että tämä on minun tilani ja täältä ponnistan kurkistamaan mitä muille kuuluu, kun sen aika on.

Näyttely tarkastelee yksilöä osana perhettä, yhteisöä, yhteiskuntaa. Riittääkö lakanankokoinen oma tila? Riittääkö se minulle itselleni? Riittääkö se muille? Teos ilmentää mielen tiloja, sisäsyntyisiä tarpeita, jotka törmäävät ulkoiseen todellisuuteen. Teos lähti liikkeelle ajan ja tilan rajaamisen tarpeesta. Samalla se on maalauksia tilassa. Leikkiä väreillä, niiden rinnastuksilla ja niiden väliin jäävällä tilalla. Näyttelyt ovat minulle mahdollisuus rakentaa todeksi visuaalinen maailma, josta voin kokea vain palasia pienellä työhuoneellani.

Rajauksia – maalauksia pinnoitetuille ja leikatuille lakanakankaille on tilallinen teos, jossa näkymät muuttuvat katselusuunnan mukaan. Teos koostuu noin kolmestakymmenestä osasta, joiden välissä voi liikkua. Kuvataidemateriani on lakanakangas, jonka avulla tarkastelen muistoja ja kokemuksia etäänpää. Se on tilan täyttävää, mutta myös pieneen myttyyn menevää. Rajat mielletään esteiksi, seiniksi, panssarivaunuin suojeltaviksi. Leijuvat keveät rajaukset ovat käsin poistyönnettävissä. Mene kauemmas. Tarvitsen tilaa.

Kiitos
Työskentelyä on tukenut Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahasto, Oulun kaupunki ja Visek.

Johanna Pöykkö on 1977 Rovaniemellä syntynyt kuvataiteilija / tekstiilitaiteilija TaM. Hän asuu ja työskentelee Oulun Maikkulassa tarkastellen yksilöä osana suurempaa kokonaisuutta ja ajankulkua. Taiteen tekemisessä on pitkään mukana kulkenut lakanakangas materiaalina ja tiedon kuljettajana, välittäjänä, sekä serigrafia tekniikkana. Pöykkö tekee tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia, joissa värien päällemenot, valot ja varjot luovat tilallisen kokonaisuuden. Pöykön teoksia on ollut esillä mm Oulun taidemuseossa, Kemin taidemuseossa, Suomen käsityön museossa, Helsingin taiteilijaseuran Haa-galleriassa, Oulun taiteilijaseuran Galleria 5:ssä ja Tampereen taiteilijaseuran Galleria Mältinrannassa.

Lisätietoja
johanna.poykko(a)gmail.com
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/poykko-johanna