• Juliana Hyrri, 71 x 40cm, 2022
  • Juliana Hyrri, 100 x 100 cm, 2023
  • Juliana Hyrri: Erakko, 14 x 11 cm, 2022
  • Juliana Hyrri, luonnoskirjasta 2023
  • Juliana Hyrri: Oksasenkadun pidot, 100 x 100cm, 2023

Juliana Hyrri

Efter skymningen

Huuto II 10.2.-5.3.2023

Juliana Hyrri
Efter skymningen
10.2.-5.3.2023

Skymningen föll och de enorma bleka knopparna var redan svullna av mognad. Jag väntade och sneglade. Ibland vände jag medvetet bort blicken, för att sedan kvickt titta tillbaka som för att överraska. Nu blev du avslöjad, tänkte jag, men det tjänade inget till.

Sedan glömde jag att titta. (Tänkte på Leila.)

Plötsligt trängde en stark doft av söt vanilj in i mina näsborrar. Knopparna hade slagit ut och börjat sträcka på sig som en spindels ben, blivit spretiga och bländande vita blommor. På morgonen var blommorna ett minne blott, de hade vissnat medan de väntat på fladdermössen, nattfjärilarna och de andra nattliga pollinerarna. Dem har jag hittills inte sett inomhus.

***

Jag tänker på upplevelsens flyktighet, att den i nästa ögonblick är helt annorlunda. Jag tänker på minnesluckorna och hur minnena splittras. Och är falska. Jag tänker också på berättelser som inte berättats för att de då skulle förlora sin magi. Och på att det som var livlöst såg levande ut, och att det som var levande såg livlöst ut.

Jag visar platser, upplevelser, minnen och föremål som existerar eller en gång i tiden har existerat. Slutresultatet i sig är ändå icke-existerande och opålitligt: gränserna har suddats ut och berättelserna flutit in i varandra.

Juliana Hyrri (f. 1989) är en bildkonstnär från Helsingfors som huvudsakligen arbetar med måleri och nutida serieteckning. Hon har avlagt konstmagisterexamen vid Aalto-universitetet och slutför nu sina magisterstudier i bildkonst vid Bildkonstakademin.

Kontaktuppgifter
juliana.hyrri(a)gmail.com
+358 44 012 0789
www.julianahyrri.com
Instagram (a)julianahyrri