• Katri Naukkarinen: Light Matters (Field) I, hopeagelatiinivedos, 100x160cm, 2024
  • Katri Naukkarinen: Air Outside the Balloon, Participatory sound installation
  • Katri Naukkarinen: Ye Who Enter, Portal made with uranium glass beadwork
  • Katri Naukkarinen: Ye Who Enter, Portal made with uranium glass beadwork
  • Katri Naukkarinen: The Fireplace
  • Katri Naukkarinen: Water Table Water

Katri Naukkarinen

Hot or Not

Huuto I 25.4.-19.5.2024

Katri Naukkarinen
Hot or Not
25.4.-19.5.2024

Vappuaattona 30.4. näyttelyt suljetaan klo 16.
Vapunpäivänä 1.5. ja helatorstaina 9.5. galleria on suljettu.

Radioaktiivisia materiaaleja luonnehditaan usein kuumiksi. Termi on siinä mielessä harhaanjohtava, että normaaleissa olosuhteissa kaikki radioaktiivinen säteily on aistiemme tavoittamattomissa. Ilman omakohtaisen aistikokemuksen mahdollisuutta voimme vain nojata tietoon.

Radioaktiivinen hajoaminen tuottaa sekä energiaa että hiukkasia. Naukkarinen esittää teoksissaan mahdollisuuksia kohdata ilmiö niin valona kuin aineena, käyttäen apuna useita tieteen ja taiteen metodeja, kuten analogisia audioradiogrammivedoksia, sumukammiota ja helmenpunontaa.

Näyttely muistuttaa siitä, että ilmiötä voi tarkastella muutenkin kuin energiavarmuuden, ympäristökatastrofien, ydinasepelotteen tai poliittisen suhmuroinnin kautta. Radioaktiivinen säteily on muutakin kuin helposti polttava tuli tai torjuttava abjekti. Se ei sijaitse vain abstrakteissa kokonaisuuksissa jossain etäällä, vaan sitä esiintyy kaikkialla, myös meissä. Se on ennen kaikkea luonnollinen ilmiö, joka on läsnä ihmisen toimista huolimatta.

Näyttelyn ytimessä on radioaktiivisuuden affektiivisen ulottuvuuden tarkastelu sen kohtaamisen kautta. Sen äärellä voi tarkkailla omien tietojen, tunteiden ja myös tuntemusten välistä lainehdintaa. Miltä siis tuntuu, kun radioaktiivisen säteilyn läsnäolo tulee lähestulkoon aistittavaksi? Mitä se avaa meissä?

Katri Naukkarinen on monimediainen taiteilija, joka ajattelee valokuvan kautta. Hänen taiteellinen väitöstutkimuksensa Aalto-yliopistossa tarkastelee ihmisen näköaistin rajoja ja niiden ulkopuolisilla alueilla piirtyviä kysymyksiä. Henkilökohtaisen työnsä lisäksi Naukkarinen toimii osana The Atomic Kinship sekä Helsingin Feministinen Salaseura kollektiiveja. Naukkarisen teoksia on nähty ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla, muun muassa Valokuvagalleria Hippolytessa, Suomen valokuvataiteen museossa, Finlandsinstitutets gallerissa sekä AIAV:ssa.

Kiitos
Koneen Säätiö
Taiteen edistämiskeskus, Uudenmaan taidetoimikunta
Aalto ARTS, Taiteen ja median laitos

Yhteystiedot
katri(a)katrinaukkarinen.com