• Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017
  • Arto Korhonen: Maalauksia 2017

Arto Korhonen

Målningar 2017

Uudenmaankatu 31.5.-18.6.2017

Arto Korhonen
Målningar 2017

Galleria Huuto Nylandsgatan
31.5.-18.6.2017

Min utställning består av två- och tredimensionella akvarellmålningar.
Utgångspunkt för utställningen är mitt livs två stora utmaningar och hur jag hanterar dem.

Den första utmaningen, det var min pappa, Aarne Ilmari. Han föddes i juni 1917 i storfurstendömet Finland. Senare under hösten samma år blev Finland självständigt. Nu i sommar skulle min pappa fyllt 100 år.

Under kriget tjänstgjorde han i luftvärnet på Himmelsberget i Helsingfors. Under ett anfall skadades han svårt i högra handen av en granatskärva från en granat som träffat luftvärnsbunkern. Handen måste amputeras mellan handleden och armbågen.
Jag tror att den här händelsen kom att ha ett starkt inflytande på mitt barndomshem.

Min pappa led av mentala problem och han var våldsam. Då jag började i grundskolans högstadium var situationen hemma till den grad kaotisk att jag varje dag var rädd för att gå hem. Ovissheten över om mamma fortfarande var vid liv fick mig att känna ångest och gjorde mig deprimerad.
Jag skämdes över hur vi hade det hemma. Då jag började i en ny skola ville jag inte längre bli bekant med de nya skolkamraterna och jag slutade kommunicera. Jag började dra mig undan.

Samtidigt var mitt sexuella uppvaknande en ny utmaning. Min dragning till personer av samma kön gjorde mig förbryllad. Vi bodde på landet och det fanns ingen som jag kunde diskutera sådana frågor med.
Min livssituation, hela detta kaos, tog sig uttryck i panikattacker. Det var inte heller något man talade högt om på den tiden. Dessutom var jag rädd för att jag verkligen höll på att bli galen. Allt detta hade givetvis stora följder för min skolframgång. Jag hade länge drömt om att få börja i bildkonstgymnasium men det fick jag nu glömma. Dessutom fick jag ångest när jag tänkte på den kommande värnplikten.

Jag hade länge planerat att besöka Himmelsberget, den plats där min pappa skadades i kriget. Det var först sommaren 2016 som jag klarade av att besöka platsen. På Himmelsberget förstod jag hur luftvärnets unga soldater varit som på en bricka, med horisonten vidöppen åt alla håll. Det var de som under svåra omständigheter avvärjde bombardemangen över Helsingfors centrum.
Fastän jag inte på förhand hade trott att mitt besök skulle påverka mig på något sätt hjälpte det mig att förstå min pappas beteende.

Senare hittade jag en överraskande koppling mellan min egen växtvärk och min pappas erfarenheter: i Helsingfors luftvärnstrupper tjänstgjorde också Touko Laaksonen (Tom of Finland). Jag kopplar samman dessa händelser och sammanträffanden i utställningens konstverk. De utgår både från mitt eget material och Krigsmuseets bildarkivmaterial från Himmelsberget samt forna och nuvarande händelser och symboler inom fredsrörelsen.

Utöver att ha varit en reningsprocess rent personligt är mina konstverk samtidigt en hyllning till alla de som hört till någon sexuell minoritet, som inte alltid haft rätt att vara sig själva, men som ändå uppoffrat sig för vårt lands självständighet.

Arto Korhonen (f. 1963 i Rantasalmi, bosatt i Helsingfors)
Examen vid Lahtis konstinstitut 1989. Deltagit aktivt i utställningsverksamhet. Privatutställningar, bl.a. Åbo konstmuseums studio, Nordiska akvarellmuseet, Glogalleriet, Galleria Ama, Muu galleria, Forum Box. Arto Korhonens konstverk ingår i Statens konstsamlingar samt i flera konstmuseers och stiftelsers samlingar, bland annat Sara Hildéns konstmuseum, Kiasma, Amos Andersons museum, och Wihuristiftelsen.

Centret för konstfrämjande och Suomen Kulttuurirahasto har vänligen understött utställningen.

Närmare information:
Arto Korhonen
Tfn 045 1319043
e-mail: art(a)artokorhonen.com
www.artokorhonen.com