• Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski, Etiketin mukaan
  • Maria Ylikoski: Etiketin mukaan - Installaatio: valokuva sekä käsine ja laukku vitriinissä, koko 30x25 cm ja 30x30cm. Kuvan alkuperä UKK-arkisto

Maria Ylikoski

Etiketin mukaan

Huuto I 29.2.-24.3.2024

Maria Ylikoski
Etiketin mukaan
29.2.-24.3.2024

Etiketin mukaan on ensimmäinen osa Maria Ylikosken projektista Ester – näkymätön. Projektin tarkoituksena on koota muotokuvaa Ester Markkolasta, joka työskenteli presidentti Kekkosen sisäkkönä 30 vuotta.

Maria Ylikoskelle Ester Markkola oli täti, joka näyttäytyi voimakastahtoisena naisena, jolta sai hienoja lahjoja ja jolle käytöstavat ja etiketti olivat tärkeitä. Eläkepäivillään Ester harmitteli, ettei ollut pitänyt päiväkirjaa työvuosiltaan: muistot haalenivat, vaikka niistä piti kiinni säilytettävien tavaroiden ja papereiden muodossa. Ester kuoli vuonna 2010, ja Ylikoski sai perintönä kapiot, Esterin tavarat ja muistot.

”Koen olevani Esterin arkiston hoitaja, joka järjestää, luetteloi, tallentaa ja tulkitsee, antaa asioille merkityksiä”.

Näyttely on pala eräänlaista postuumia päiväkirjaa. Se tuo esille osan Esterin arkistoa, joka koostuu Ylikosken järjestämistä tavaroista ja dokumenteista. Mukana on arkistokuvia ja kollaaseja/teoksia, joita Ylikoski on työstänyt mm. Esterin säilyttämistä käsineistä, kapiolakanoista ja käärepapereista. Näyttely on yritys avata ja ymmärtää mysteeriä, Esterin tekemää työtä ja elettyä elämää presidentti-instituution sisäpiirissä.

Ester Markkola (1920-2010) asui Tamminiemessä ja huolehti presidenttiparin vaatetuksesta ja moninaisista talon asioista. Hän matkusti mukana useilla Kekkosen valtiovierailuilla. Pitkän työuransa aikana Esteristä tuli uskollinen palvelija, luotettu, joka oli valmiudessa lähes vuorokauden ympäri. Ester oli hyvin yksityinen ja näkymätön hahmo: häntä ei saanut kuvata eikä hän antanut haastatteluja, vaikka kerrottavaa olisi varmasti riittänyt. Urho Kekkonen kuvaa Myllykirjeessään Esteriä sanoilla ”Tamminiemen kaikki kaikessa”.

Maria Ylikoski (s.1966) on opiskellut valokuvausta Turussa ja Göteborgissa. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta v. 2011. Ylikoski on käsitellyt teoksissaan muistia, perhettä ja tarinoiden kertomista. Hän on tehnyt useita videomuotokuvia ihmisistä erilaisissa elämänvaiheissa. Ylikosken teoksia on ollut esillä gallerioissa ja museoissa niin Suomessa ja kuin ulkomaillakin. Ylikoski aloitti Ester – näkymätön projektin työstämisen Koneen apurahan turvin v. 2021. Näyttely galleria Huudossa on ensimmäinen osa Esterin muotokuvaa.

Kiitos
Koneen säätiö, Taike, Suomen Kulttuurirahasto, Visek, UKK-arkisto

Yhteystiedot
www.mariaylikoski.com
maria(a)mariaylikoski.com