• Matias Faldbakken

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken (NO)

Viiskulma 19.1.-30.1.2005

Matias Faldbakkens utställning på Galleria Huuto handlar om dialektiken mellan den oberoende undergroundkulturen och den kommerciella mainstream. Det temat har utvecklats till frågor om de gråa zonerna mellan de traditionella positionerna av `makt´ och `revolt´.

Två videos visas på utställningen. ”One of Us” (2005) visar ett klipp från Tod Brownings notorious Freaks (1932), där `freaks´ välkomnar en ny medlem I deras kollektiv. Sedd I ljuset av nytida kulturens fetishering av det enastående, klippet förvrider idéer runt inkludering i och exkludering från normen och på det sättet skakar den hierarkiska stegen.

”Movie Scenes Where The Problem Gets Bigger If Or When They Fight It” (2004) presenterar några exempel på filmindustrins formuleringar runt idén om att välja med och usurpera motståndet – mardrömsaktig fantasi som också brukar följa opponerande kulturer.

En gratis tidning ska också publiceras vid tillfället. Den heter ”See You On The Front Page Of The Last Newspaper Those Motherfuckers Ever Print” och använder sig av det traditionella formatet av den bredsidiga tidningen som en arena för text- och visuell improvisation och anarkisk halv-satir.

Till slut, Faldbakkens senaste roman ”Macht und Rebel”(2002) ska presenteras. Boken översattes till finska förra året och publicerades av Johnny Kniga. Romanen berättar historien om en vänstersinnad rebell som slår sig ihop med en progressiv trendkonsult för att hämnas på aktivistkollektivet som han har lärt sig att hata djupt.

Faldbakken har ställt ut I KunsWerke, Berlin, Kunstverein München, Frankfurter Kunstverein, the Biennale of Sydney och Momentum – the Nordic Festival of Contemporary Art. Denna sommar ska han vara den norska deltagaren i den nordiska paviljongen i Biennalen i Venedig. Han har publicerat två romaner och residerar i Oslo.