• Miira Tonteri: (Masha) kaivon kannella (2024), kuvakaappaus animaatiosta, sekatekniikkan-kannella

Miira Tonteri

15.8.-8.9.2024

Miira Tonteri
Mummon puutarhassa oli aina kesä
15.8.-8.9.2024

Mummollani oli iso puutarha. Minulle tämä puutarha edusti mummoani, se oli kuin hänen omakuvansa: syleilevä ja alati vihanta paratiisi.

Lapsena kesät mummolassa tuntuivat loputtomilta. Muistan lapsuuteni puutarhan tarkasti, sen tuoksun, tuulessa heiluvat kukat, ruohon jalkojen alla ja valon tunnun, mutta kun yritän saada muistoistani kiinni, tutkia niitä ja siirtää paperille, pakenevat ne kosketustani. En voikaan palata enää puutarhaan, aika onkin kulunut eikä mummoakaan ole enää kuin muistoissa.

Mummon puutarhassa oli aina kesä – teoskokonaisuus koostuu vaihtelevin
mediatekniikoin toteutetuista teoksista, joiden kautta pyrin uudelleenluomaan mummoni puutarhan hatarien lapsuudenmuistojeni pohjalta. Tutkin teoksissani ajan kerrostumia, surua ja luopumista, sekä sukupolvien välistä dialogia luonnon kautta, jossa lapsen mielikuvituksen värittämät hetket luovat loimia todellisuuden ja muistojen välille.

Puutarha kuvastaa muistojeni todellisuutta: ne liikkuvat, laajenevat, muuttuvat jatkuvasti ja ovat samalla ajattomia. Yhdestä todellisuudesta syntyy toinen, kun yksityiset muistoni tulevat osaksi yleistä tietoisuutta, muiden kokemusta ja muistia. Taiteen kautta voimme luoda uudenlaisen yhteyden menneisyyteen, joka vaikuttaa tapaamme ymmärtää ja kokea todellisuutta. Yrittäessäni palata lapsuudenmuistoihini aika muuntuu ja puutarha muuttuu abstraktiksi satumaaksi, jossa pienestä vadelmapensasrivistöstä kasvaa valtava labyrintti, puut laulavat ja kesä on ikuista.

Miira Sapna Selene Tonteri (s.1990) on suomalais-mauritiuslainen taiteilija Helsingistä. Tonteri on valmistunut animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta 2016 ja valmistuu Taiteen Maisteriksi Aalto-yliopistosta 2025.

Tonteri työskentelee pääasiassa käsin piirretyn animaation ja animoitujen videoinstallaatioiden parissa, ripauksella mediataidetta. Teoksissaan hän tutkii luonnon ja teknologian sekä satujen, unien ja todellisuuden välisiä kerroksia, integraatioita ja yhteenottoja.

Kiitos
Aalto-yliopisto

Yhteystiedot
miira.tonteri(a)live.fi
www.miiratonteri.com
instagram: miiratonteri