• Tilinpäätos
  • Tilinpäätös
  • Tilinpäätös
  • Tilinpäätös

Mika J. Ripatti

Tilinpäätös

Pikkujätkä 22.8.-7.9.2014

Mika J. Ripatti: Tilinpäätös
Galleria Huuto Jätkäsaari / Pikkujätkä
22.8.-7.9.2014

Avajaiset ja ohjelmaa torstaina Taiteiden yönä 21.8. klo 18-. Tervetuloa!

Mika J. Ripatin lyhytelokuva Tilinpäätös kertoo yrityksestä, joka ajautuu vaikeuksiin laman vuoksi. Varsinainen aihe on kuitenkin yksinäisyys, uupumus ja masennus. Inhimillinen kokemus kääntyy talousterminologiaksi.

Elokuvan ainoa henkilö on pieneen huoneistoon sulkeutunut mies. Joka aamu mies herää herätyskelloon, käy suihkussa ja pukeutuu tummaan pukuun. Sitten hän menee töihin keittiön pöydän ääreen: naputtelemaan vanhaa kirjoituskonetta.

Monotoninen naisääni esittää depressiotestin kysymyksiä yksinäisyyden, arvottomuuden, voimattomuuden ja epäonnistumisen tunteista ja kehottaa vastamaan: ”ei lainkaan, jonkin verran, melko paljon tai erittäin paljon”. Mies vastaa kirjoittamalla yhtiöstä ja tuotteesta, toimintastrategioista, markkina-arvosta, yritysfuusiosta ja taloustaantumasta.

Välillä mies katselee vanhoja suku- ja perhevalokuvia. Illalla hän syö television ääressä talousuutisia seuraten. Unessa nainen istuu rantakalliolla ja hymyilee ja äiti pitelee lasta sylissään, mutta saman tien kello herättää taas yksinäiseen arkeen.

Mies toistaa samoja rutiineja päivästä toiseen. Ajan kuluessa asunto muuttuu sotkuisemmaksi ja miehen olemus väsyneemmäksi ja epäsiistimmäksi. Yrityksen tila miehen tarinassa huononee. Elokuvan tunnelma alkaa olla ahdistava. Ensimmäisen kerran mies avaa parvekkeen oven. Hän kurkottaa katsomaan alas kadulle. Ajautuuko yhtiö konkurssiin?