• Niina Vatanen
  • Niina Vatanen
  • Niina Vatanen
  • Niina Vatanen
  • Niina Vatanen
  • Niina Vatanen
  • Niina Vatanen

Niina Vatanen

KAUNOKIRJOITUSTA

Uudenmaankatu 14.7.-1.8.2010

Niina Vatanen
Kaunokirjoitusta
14.7. – 1.8.2010
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Niina Vatasen valokuvista ja ompelutöistä koostuva näyttely Kaunokirjoitusta käsittelee kieleen ja kirjoittamiseen sekä muistiin ja ajan kulumiseen liittyviä teemoja. Kaksi rinnakkaista ja osittain limittäistä teosta tarkastelevat paikkojen, aikojen ja muistojen katoavaisuutta, mutta toisaalta myös ihmisen pyrkimystä tallentaa tämä kaikki, inhimillistä halua jättää itsestään joku jälki.

”Kuvani syntyvät menneen ja nykyhetken välisestä jännitteestä, siitä alati muuttuvasta tilasta, jota ajan väistämätön liike synnyttää. Mielenkiintoni herättävät paikat, joissa ajan kuluminen näkyy kerrostumina ja painaumina, ja yksityiskohdat, joihin on piirtynyt vuosien jäljet. Teoksissani lähestyn kysymyksiä siitä miten muistoista tiivistyy se maaperä, jolle identiteetti rakentuu ja josta käsin voi ymmärtää olemisen merkitystä.”

Näyttelyn toinen osa koostuu erilaisille papereille, korteille jne. ompelukoneella tikatuista pistoista. ”Ompeleet synnyttävät jälkiä, jotka muistuttavat tekstiä ja viittaavat kirjoitettuun kieleen. Viivastot jäljittelevät kirjoitusta ja muodostavat rytmisen koodiston, eräänlaisen salakielen. Ommellessani olen yrittänyt noudattaa kielen logiikkaa, mukautua sanojen rytmiin, tutkia miten kirjaimista syntyy sanoja, sanoista rivejä ja näistä merkityksiä, jotka ajan kuluessa vähitellen haalistuvat, himmenevät ja lopulta katoavat kokonaan.”

Niina Vatanen (s.1977 Kuopiossa, asuu ja työskentelee Helsingissä) valmistui valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008. Hän on suorittanut erillisopintoja myös Kuvataideakatemiassa sekä Barcelonan yliopiston taideosastolla. Vatasen debyyttinäyttely Punainen kirje (ja muita tunnustuksia) oli Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä vuonna 2006. Tämän jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa, Keski-Euroopassa ja Venäjällä. Viimeksi Vatasen töitä on nähty keväällä Helsingin Taidemuseo Meilahdessa. Kaunokirjoitusta on Vatasen toinen yksityisnäyttely.

http://www.niinavatanen.com/

Kiitokset: Suomen Taideyhdistys, Uudenmaan taidetoimikunta, Valtion valokuvataidetoimikunta