• Tuntematon
  • closeup
  • hautausmaa
  • nelio_stilli
  • Tuntematon_julistekuva
  • vaaka1

Hanneriina Moisseinen, Visa Knuuttila

Okänd

Uudenmaankatu 25.5.-12.6.2016

Hanneriina Moisseinen & Visa Knuuttila
Okänd
Serieinstallation och videoperformans
25.5. – 12.6.2016
Galleria Huuto Nylandsgatan

Okänd är Hanneriina Moisseinens och Visa Knuuttilas samutställning där konstnärerna närmar sig händelserna på Karelska näset under fortsättningskriget sommaren 1944. Utställningens tekniker är seriekonst, videokonst och performans.

Vid vernissagen publiceras den 240-sidiga seriebildromanen Kannas (Näset), resultatet av Moisseinens arbete under fyra år. I konstverket närmar hon sig krigshändelserna ur synvinklar som skiljer sig från den allmänna bild populärkulturen presenterar och från den officiella historieskrivningen. Moisseinens synvinkel är kvinnornas, djurens, en antihjältes erfarenheter, krossad av kriget. I stället för den manliga kampen, dödandet och lidandet beskriver Moisseinens verk de evakuerade människorna som varit tvungna att lämna sina hem, deras omsorg om varandra, solidariteten, mitt under pågående krig.

Utställningens serieoriginal fokuserar på soldaten Auvo Oksalas sista skeden. Desertör. Galen. Den enda som överlevt fiendens anfall, en karelsk yngling vars sinne rubbats helt totalt. Kriget framträder i Auvo Oksalas fiktiva gestalt som ett mellanrum där alla normer och regler ställts på undantag, ett tillstånd utan tillit och förtröstan. Också för den selektiva historieskrivningen är Auvo en förlorare, misslyckade soldater och deras öden hör inte till dess konventioner. Samtidigt är soldaternas psykiska problem, ett ämne som man in i det sista undvikit i den finska krigslitteraturen.

I utställningslokalens videoinstallation vaknar Auvo Oksala till liv i Knuuttilas fysiska tolkning. Auvo som vandrar i gränsmarkerna mellan liv och död har fallit utanför och befinner sig i ett ingenmansland, oförmögen att hitta en lösning till sin fortsatta existens. Knuuttilas performativa arbetssätt utgår till stor del från butoh, dess metoder och estetik. Karakteristiskt för butoh, hänvisasr den ” okända ” i videon, till resan till Auvos inre värld, till mörkret i hans kropp och själ.

Det finns en scen i Kannas (Näset) där Auvo irrar runt bland okända soldaters gravar utan att veta om han själv är levande eller död. Utställningens namn anspelar på krigshistoriens och krigsberättelsernas okända och hemlighållna sidor i en vidare bemärkelse. Utställningens konstnärer representerar den första generationen vars fäder inte kallats till fronten, men indirekt lever krigstida trauman kvar i många familjer. Det är inte länge sedan flera hundratals tusen finländare själva var tvungna att fly undan kriget.

Koneen Säätiö, Finska Kulturfondens Nylands regionalfond och Karjalan Sivistysseura har vänligen beviljat utställningen understöd.

Visa Knuuttila
tlf. 044 973 1316
e-mail: wisa.knuuttila(at)gmail.com

Hanneriina Moisseinen
tlf. 044 343 2024
e-mail: hanneriina.moisseinen(at)kolumbus.fi