• Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Excalibur Fantasia
 • Intiaanipappa
 • What if dog was one of us?
 • Wilhelm
 • Animation still
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita
 • Kaljaa, suolavettä ja ihmissuhteita

Jesse Avdeikov

Öl, saltvatten och människorelationer

Jätkä 1 9.7.-24.7. 2016

Jesse Avdeikov
Öl, saltvatten och människorelationer
Galleria Huuto Busholmen, Busen 1
9.7.–24.7. 2016

Min mor lämnade mig ensam hemma när jag var en liten parvel. Ibland funderar jag om det var bra eller dåligt för mig att vara ensam. Jag är tacksam för allt hon gjorde för mig i barndomen. Hon gjorde mig till den jag är.

Jag är nyfiken men samtidigt trivs jag själv, en globetrotter och en tönt som söker ensamheten. Ibland älskar jag livet och ibland blir jag frustrerad på det. På samma sätt förhåller jag mig till mycket i livet, till exempel vänner. Kan inte leva utan de irriterande tidsslösande objekten. Slöseri med tid är viktigt för mig. Det får mig att känna att jag har makt. Makt att använda min tid till precis vad som helst.

Havet skvalpade och kluckade före människorna fanns och kommer så att finnas också efter det att vi alla är döda. Havet är salt och egentligen odugligt som dricksvatten men ändå fullt av liv. Havet är den bästa symbolen för livet. Det är som en far, som trots sin kärlek, sårar alla av misstag. Bara eftersom det är hans lynne, svaghet eller styrka. Vilkendera eller båda två.

De senaste tio åren har jag lärt mig olika knopar; deras användningsändamål och tekniker. Ångrar att jag aldrig lärde mig segla av min morfar, för att inte tala om något annat väsentligt. Egentligen lärde jag mig bara en sak av honom: allt går att fixa själv. Kanske det också är viktigt och kan anpassas till allt. En gång försökte jag reparera min gamla båt med korv och deg.

Människan är inte bara en sak åt gången. Det är spännande. När jag säger att ”jag är riktigt kul och galen” låter jag bli att räkna upp allt det andra som jag är och kommer att bli. ”Måtta i allt ” är ett irriterande talesätt. Fastän det tyvärr är sant. I världen finns det njutningar som är himmelska.

Jag förnimmer något oklart i mina tankar. Någon stor fråga. Frågan kunde vara så enorm som ”är något överhuvudtaget av betydelse”. Mest älskar jag människor som inte känner till sådana frågor. Eller sådana som svarar ”hur så?”

Utställningen Öl, saltvatten och människorelationer består av akryl- och oljemålningar samt en animation i stop motion-teknik.

Jesse Avdeikov (f. 1986) är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors. I sina verk behandlar han vardagen med dess mödor och njutningar. Genom att blanda onödigt och viktigt försöker Avdeikov komma fram till vad som är betydelsefullt i livet.

Utställningen har fått understöd av Finska kulturfonden och Helsingfors stad.

Ytterligare information:
Jesse Avdeikov
050 3082164
jesse.avdeikov(at)gmail.com
jesseavdeikov.com