• Rasmus Mäkelä, Repeater
  • rasmus-makela-repeater1
  • rasmus-makela-repeater2

Rasmus Mäkelä

Repeater

Huuto IV 6.7.-30.7.2023

Rasmus Mäkelä
Repeater
6.-30.7.2023

Konstnären är närvarande på lördag 22 och söndag 23 juli kl. 12-18.

Jag fick min första skateboard på sommaren innan jag skulle börja på tredje klassen i lågstadiet. At skejta blev min livsstil och mitt rättesnöre, ett sätt att förstå min plats i världen. Nu som 32-åring har barndomens tio timmar långa sessioner bytts ut till sporadiska besök i den närmaste skateparken. Det finns inte längre tid att söka spots, det vill säga platser där man kan skejta aktivt. Vissa saker förblir ändå som förr, som den ändlösa upprepningen och rena glädjen över att lyckas.

I verket Repeater undersöker jag den hårda träning som ligger bakom ett nytt trick. Största delen av den tid man lägger på att skejta går till misslyckanden, men i skatevideorna syns nästan bara de ögonblick då allt slutligen går just som det ska. Det får skejtandet att se lätt ut. För mig är skejtandet en form av gatukonst, där det väsentliga är kreativiteten, personligheten och att den egna stilen syns. För att hitta dessa krävs en oerhörd mängd försök, upprepningar och besvikelser.

I det andra videoverket återvänder jag till min barndoms spots; platserna där jag offrat oräkneliga dagar av mitt liv på att lära mig nya saker. Hur ser dessa delar av stadsrummet ut för dem som aldrig skejtat?

Rasmus Mäkelä (f. 1991, Orimattila) är en fotokonstnär som bor i Helsingfors. I sin konst behandlar han tid, förändring, ljus och andra teman som är sammanflätade. Hans verk är ofta reaktioner på känslor av ångest och hjälplöshet som flyktighet orsakar. Försök och lekfullhet samt att återanvända verk och låta dem vara ofullbordade är centrala delar av hans arbete. Mäkelä avlade magisterexamen i fotokonst vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur på våren 2021.

Tack
Roope, Petra och mamma.
Kauno ry har stöttat utställningen.

Kontaktuppgifter
ras.makela(a)mail.com
rasmusmakela.com
IG: @rasmus.m