• Ripsu Hongisto: Personas1, pigmenttivedos (2019-2023)
  • Ripsu Hongisto: Personas3, pigmenttivedos (2019-2023)
  • Ripsu Hongisto: Personas4, pigmenttivedos (2019-2023)
  • Ripsu Hongisto: Personas5, pigmenttivedos (2020-2023)
  • Ripsu Hongisto: Personas6, pigmenttivedos (2019-2023)
  • Ripsu Hongisto: Personas7, pigmenttivedos (2019-2023)

Ripsu

Personas

Huuto III 8.6.-1.7.2023

Ripsu
Personas
8.6.-1.7.2023

Det är bra att ha många personor, att sy upp en hel kollektion, samla på sig nya under livets gång. Ju äldre vi blir desto tydligare märker vi att vi med en sådan kollektion till vårt förfogande kan uttrycka vilken aspekt av självet vi vill närhelst vi vill. Men så småningom, oftast under eller efter medelåldern, genomgår våra personor en gåtfull förändring och sammansmältning. Till slut uppstår en sorts “härdsmälta” som utplånar alla personor och blottlägger vad som i sin klaraste form skulle kunna kallas “det sanna självet”.

Författaren och psykoanalytikern Clarissa Pinkola Estés 1992, i Kvinnor som slår följe med vargarna)

Verken i helheten Personas fick sin början då jag funderade på frågor om identitet, roller och jaget. Jag ställer bland annat frågan om det är en illusion att det finns bara ett jag. Tänk om jaget är en tillfällig framställning som ständigt förändras och utvecklas, och som formas av varje ögonblicks sinnesförnimmelser, iakttagelser, minnesbilder? Är till exempel den process som kallas ”att hitta sig själv” bara ett hopplöst och meningslöst besvär? Kan människans jag samtidigt vara subjekt och objekt – iakttagare och under uppsikt? Eller kräver detta minst två jag?
Utställningen Personas består av färggranna självporträtt som jag tagit hemma i Tölö. Personerna i bilderna byts ut i snabb takt, men jag upplever att de alla är lika verkliga och äkta.

Ripsu (f.1954) är en konsthistoriker (FM) och fotograf från Helsingfors. Utställningen i Galleria Huuto är Ripsus åttonde separatutställning. Ripsus fotokonstbok Personas kom ut i januari 2023.

Utställningens sista dag är undantagsvis lördagen 1. juli.

 

Kontaktuppgifter
ripsuhongisto(a)gmail.com
ripsuhongistosalmi.com
ig. ripsuhongistosalmi