• Scotty Enterprises: Transistor
  • Scotty Enterprises: Transistor
  • SCOTTY ENTERPRISES
  • SCOTTY ENTERPRISES
  • SCOTTY ENTERPRISES
  • SCOTTY ENTERPRISES

Scotty Enterprises (DE)
FOUND IN TRANSLATION
Galleria Huuto Jätkäsaari Pop up
9.-24.5.2015

Taiteilijat:
Charlotte Bastian, Kiki Gebauer, Simone Häckel, Julia Krewani, Christine Niehoff, Claudia Schoemig, Karin Schroeder, Annette Sonnewend, Linda Weiss, Bettina Weiß, Juliane Zelwies.

Avajaiset: 8.5.2015 / 18:00 / Galleria Huuto Jätkäsaari, Tyynenmerenkatu 6
Keskustelu: 9.5.2015 / 12:00 / Goethe Instituutin kirjasto, Salomonkatu 5
Tervetuloa!

Projektista:
Found in Translation on kahden gallerian välinen yhteistyö- ja vaihtohanke, johon osallistuu 22 taiteilijaa. Galleriat ovat Scotty Enterprises, Berliini ja Galleria Huuto, Helsinki. Projekti kattaa kaksi ryhmänäyttelyä. Esillä olevat teokset ovat syntyneet toisen gallerian taitelijoiden teosten innoittamana tai suhteessa niihin.

Scotty Enterprises esittäytyy Huudon Jätkäsaaren tiloihin näyttelyä varten suunnitellussa pop-up-tilassa. Huudon taiteilijoiden näyttely pidetään puolestaan Berliinissä Scotty Enterprises:n galleriassa 9.9. – 17.10. 2015. Galleria Huudosta vaihtoprojektiin osallistuvat Mikko Kallio, Kasper Muttonen, Kaarina Ormio, Paula Puoskari, Satu Rautiainen, Antti-Ville Reinikainen, Miia Rinne, Maiju Salmenkivi, Eero Tiittula, Aleksi Tolonen ja Marja Viitahuhta.

Found in Translation:
Näyttelyn ja vaihtoprojektin nimi Found in Translation viittaa englanninkieliseen ilmaisuun ”Lost in translation”, jolla tarkoitetaan merkityksen vaihtumista tai puuttumista käännöksen tai tulkkauksen jälkeen. Nimi myös viittaa ilmauksesta nimensä saaneeseen Sophia Coppoland elokuvaan Lost in Translation, joka kuvaa päähenkilöidensä vieraantumisen kokemuksia itselleen tuntemattomassa kulttuurissa.

Ludwig Wittgensteinin huomio siitä, että kieli asettaa maailman rajat, peilautuu George Steinerin teoksessa After Babel: “Jokainen kieli on maailma, ilman käännöstyötä me kansoittaisimme hiljaisuudella rajattuja pitäjiä.” Steinerille käännöstyön merkitys on valtava: “Ymmärrys on ratkaisemista. Merkityksen kuuleminen on kääntämistä.”

Babyloninen sekaannus, joka aiheutuu kielten ja kulttuurien moninaisuuden aiheuttamasta eristyneisyydestä, vaatii käännöstyötä ylittämään merkityserojen ja erilaisuuksien aiheuttamia kuiluja ja luomaan yhteistä pohjaa ajatusten ja käytäntöjen ymmärtämiselle ja jakamiselle.

Korvaamalla sanan “Lost” (kadonnut, puuttuva) sanalla “Found” (löytynyt), haluamme kääntää ajatuksemme merkitysten lopullisuudesta ja oikein- tai väärintulkinnasta kohti yllättymistä ja innostumista: miten toinen voi tulkita teostasi, miten tehdä yhteistyötä tuntemattoman kanssa ja miten luoda uusia teoksia toisten teoksien aiheuttamien affektien ja ajatusten pohjalta.

Keskustelu:
Kutsumme kaikkia projektistamme tai taiteilijoiden ylläpitämien tilojen toiminnasta kiinnostuneita mukaan avoimeen keskusteluun, joka käydään Goethe Instituutin kirjastossa (Salomonkatu 5B) lauantaina 9.5. klo 12.
Esittelemme projektiamme, sekä puhumme taiteilijoiden ylläpitämien tilojen toimintatavoista, niiden tehtävästä, sekä eroista ja yhtäläisyyksistä Helsingin ja Berliinin välillä.
Keskustelu käydään etupäässä englanniksi.

Scotty Enterprises:
Scotty Enterprises on berliiniläinen 15 taiteilijan ylläpitämä galleriatila ja organisaatio, joka perustettiin vuonna 2007 Kreuzbergin kaupunginosan pienimpään kerrostaloon Oranienstrasselle.

Ohjelmamme koostuu kuukausittain vaihtuvista näyttelyistä, esityksistä, näytöksistä ja yhteistyöstä muiden taiteilijavetoisten tilojen kanssa. Toimintamme on epäkaupallista, itsenäistä ja epähierarkkista sekä taiteilijoiden autonomiaa korostavaa. Haluamme ylläpitää tilaa, jossa laaja taiteellisten ilmaisumuotojen kirjo voi esittäytyä riippumattomana strategisen suunnittelun ja kauppalisten lähtökohtien paineista.

Kunstverein Scotty Enterprises:n toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla.

Scotty Enterprises / Produzentenraum für zeitgenossische Kunst und experimentelle Medien / Oranienstraße 46 / 10969 Berlin / www.scottyenterprises.de