• Sigbjørn Bratlie: Eschatophobia
  • Sigbjørn Bratlie: Eschatophobia
  • Sigbjørn Bratlie: Eschatophobia

Sigbjørn Bratlie (NO)

Eschatophobia

Huuto IV 26.6.-19.7.2020

Sigbjørn Bratlie
Eschatophobia
26.6.–19.7.2020

HD video, 35 minuter, 2018

Det finns tre huvudkaraktärer i den här videon: jag, min vän Jarno och det grekiska språket; det språket (eller ättlingen till det språket) som gav upphov till den västerländska filosofin, poesin och dramatiken. I det här projektet ville jag helt och hållet ta det grekiska språket ut ur sin ”naturliga miljö” på två sätt: genom att filma i ett helt annorlunda land, och genom att filma en konversation mellan två personer vars modersmål inte är grekiska. Så jag bestämde mig för att bjuda in Jarno, som är gift med en grekisk kvinna och talar språket flytande, för att tala med mig på Island.

«Jarno», skrev jag till honom på bruten grekiska, «Nu kan jag tala grekiska. Jag lärde mig att tala grekiska. Jag talar inte flytande, men jag klarar mig hyfsat. Jag är på Island. Jag vill att du ska komma till Island och tala med mig. Vi ska ströva omkring på de isländska lavafälten och prata om olika saker, på grekiska, som två stoiska filosofer på agora i Aten. Men istället för tunikor och sandaler ska vi ha på oss anoraker och yllemössor. Två nordiska stoiker.»

En blåsig morgon i november begav vi oss iväg till halvön Reykjanes, där vi diskuterade flera olika ämnen; den politiska situationen i Polen, postmodernism, turismen på Island och arbetslösheten i Grekland.

Sigbjørn Bratlies (född i Oslo, 1973) verk kretsar kring språk – eller närmare bestämt – främmande språk. Performanceprojekten inleds med att konstnären lär sig ett (mer eller mindre nyttigt) främmande språk i ungefär ett år. Videon är slutresultatet av den här processen. Bratlie skapar således konstprojekt där han – i en specifik miljö – kommunicerar med någon på det främmande språket.

Bratlies konstverk är konceptuella, analytiska och ganska ofta humoristiska. Grunden till verken är en hermeneutisk infallsvinkel på samtida visuell kultur: ofta handlar verken om ett försök att skapa ordning och lingvistisk mening i olika kulturella fenomen. Många av hans projekt behandlar situationer där tillgången till betydelser och ömsesidig förståelse är allvarligt försvårad på grund av begränsat ordförråd, missförstånd, dålig grammatik eller dåligt uttal.

sbratlie(a)hotmail.com
+47 930 47 725