• Sini Henttu: Nielemiseen liittyy aina tukehtumisvaara, 2024, Videoteos

Sini Henttu

25.4.-19.5.2024

Sini Henttu
Alien Desire
25.4.-19.5.2024

Haluun de-seksualisoida kehoni. Haluun perseeseen asti ulottuvan hevosenharjan. Kiiltävän ja yhtenäisen virran, joka huojuu aaltona ilmassa. (Hiuksia syödessä suuhun jää toksinen maku.) Haluun kohdata sut vaikka haluun jäädä yksin. Haluun ruumiini taipuvan spagaattiin ja haluun olla välittämättä moisista hömpötyksistä. Haluun Tamara Aladinin kääntökynttilänjalan ja viikon ilman migreenii.

(…haluni muuttuu algoritmin mukana.)

Haluni tarttuu suhun.

Yhteiskuntafilosofi Rahel Jaeggi kirjoittaa, että vaikka parhaimmillaan sosiaalisten roolien kautta ihminen voi löytää ja muodostaa itsensä, voi niihin myös eksyä. Rooliin jumiutuneen ruumiin päivät looppaavat etäisenä, eikä se välttämättä tunnista halujaan ja niiden kohteita omikseen. Sosiaalipsykologi Devon Pricen mukaan neuronormatiivisessa ympäristössä neuroepätyypillinen keho joutuu pienentämään tarpeidensa lisäksi myös halujaan. Oman ruumiin jatkuva sivuuttaminen absurdissa ja hyperkiihtyvässä ajassa vieraannuttaa. Vieraantumisen kokemusta voi kuvata prosessina, jonka myötä ihminen menettää kosketuksen omaan itseensä ja kehoonsa, ja joka lopulta irrottaa ruumiin ympäristöstään.

Alien Desire tarkastelee yhtäältä vieraantumisen kokemusta haluja tihkuvassa ajassa, ja toisaalta haluja vieraantuneessa ruumiissa. Kuinka halut takertuvat, tarttuvat, turruttavat ja tahmeuttavat, sekä miten ne kiihdyttävät, kiihottavat, kutsuvat ja kiillottavat. Erilaisista normatiivisista ympäristöistä kehoon takertunut halu voi ajaa yksilöä kauemmas itsestään. Toisaalta utelias halu voi toimia muutosvoimana kohti oman itsensä ja yhteisönsä löytämistä.

Sini Hentun teokset liikkuvat videon, installaation ja performanssin rajapinnoilla. Hän innostuu kehon ja muiden materiaalien yhteen tuomisesta, sekä ruumiillisten kokemusten tutkimisesta esineiden avulla. Häntä kiehtoo se, kuinka erilaiset materiaalit, kuten vaikkapa huonekalu, ääni tai video, vaikuttavat kehon tapaan olla tilassa, tuntea ja toimia. Neuroepätyypillisenä taiteilijana häntä ajaa halu oppia kuuntelemaan ja seuraamaan kehonsa tarpeita ja impulsseja. Henttu on osallistunut useisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin, jonka lisäksi hän on esiintynyt osana työryhmää video- ja esiintyvänä taiteilijana.

Videoteosten äänittäjänä sekä äänisuunnittelijana yhdessä Hentun kanssa on toiminut elokuvaäänisuunnittelija Pääsky Piikkilä. Suuri kiitos koodausavusta Sofia Haapamäelle.

Kiitos
Näyttelyä on tukenut Koneen Säätiö ja Suomen Taideyhdistys.

Yhteystiedot
sini.henttu(a)gmail,com
www.sinihenttu.com