• Juha Hilpas: Rawbird
  • Laureline Tilkin-Franssens: It’s not a phase, Mom.
  • Marloes van Son: TENT
  • Helena Aleksandrova: (almost) full memory
  • Andrea Coyotzi Borja: What happens when nothing happens
  • Farbod Fakharzadeh: Das eigensinnige Kind

Andrea Coyotzi Borja, Elham Rahmati, Farbod Fakharzadeh, Helena Aleksandrova, Juha Hilpas, Laureline Tilkin-Franssens, Marloes van Son, Uzair Amjad

The Crew: taco stuffs and life “after” the institution

Huuto I 11.10.-3.11.2019

Andrea Coyotzi Borja, Elham Rahmati, Farbod Fakharzadeh, Helena Aleksandrova, Juha Hilpas, Laureline Tilkin-Franssens, Marloes van Son, Uzair Amjad

The Crew: taco stuffs and life “after” the institution
11.10. – 3.11.2019

Andrea Coyotzi Borja on tavattavissa työpisteellään tällä viikolla seuraavasti: ti-to 29.-31.10. klo 15.30-18, pe 1.11. tavoitettavissa: puh. 045-11 25 655

Näyttelyn taiteilijoilla on pitkä yhteinen historia. Me kaikki olemme opiskelleet Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin ja nykytaiteen ohjelmassa. Itse asiassa kaksi meistä aloitti opinnot jo silloin, kun ohjelma vielä toimi Porissa ja sitä kutsuttiin vaatimattomasti visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmaksi. Sittemmin ohjelma on muuttanut Otaniemen Väre-rakennukseen ja sen nimeksi on tullut Visual Cultures, Curating and Contemporary Art. Muutaman vuoden kuluttua ohjelma joko lopetetaan tai siihen liitetään muita ohjelmia, jotka joutuvat budjettileikkausten kohteeksi, ja nimestä tulee yhä pidempi. Tämä ei kuitenkaan koske meitä, sillä suurin osa meistä on jo valmistunut ja siirtynyt Aalto-yliopiston jälkeiseen elämään.

Kaksi vuotta sitten ryhdyimme miettimään ryhmänäyttelyn pitämistä. Mehän vietimme aikaa yhdessä muutenkin, joten miksipä emme pitäisi yhteistä näyttelyä. Ensiksi otimme yhteyttä Kaapelitehtaaseen, josta luvattiin meille tila, mutta ainoastaan viikoksi ja hinta olisi ollut kallis. Hylkäsimme tarjouksen vasta, kun kaikkiin apurahahakemuksiin oli tullut kielteinen päätös. Päätimme unohtaa koko ajatuksen näyttelystä, etsimme muita töitä ja teimme omia juttujamme.

Emme kuitenkaan lannistuneet kielteisistä päätöksistä. Jatkoimme hakemusten lähettämistä. Keskustelimme tulevista projekteistamme ja siitä, miten voisimme yhdistää taiteellisen työmme ja tehdä hyvän hakemuksen. Tällä kertaa onnistuimme melko hyvin ja saimme yhden kolmesta hakemastamme tilasta. Meidän piti vain hyväksyä tilan rajallisuus. Hyväksyimme tarjouksen. Jaoimme tilavuokran kaikkien kesken ja maksoimme sen itse. Päätimme, että emme halua olla apurahojen varassa. Alkuperäinen ajatuksemme oli käsitellä kolmea eri aihetta eli identiteettiä, muistia ja arkea siten, että kullekin aiheelle olisi oma tila. Jos nämä aiheet tuotaisiin yhteen tilaan, lopputuloksena olisi kevyesti kuratoitu sekamelska. Päätimme ottaa syntyvän sekamelskan avosylin vastaan.

Teoksemme, mielenkiinnon kohteemme ja työskentelytapamme ovat todella erilaisia, käsittelemme eri aiheita ja käytämme eri tekniikoita. Työmme käsittelevät muun muassa lehdistön puolueellisuutta, politiikkaa ja kiistanalaisten aiheiden käsittelyä mediassa, internetiä, sosiaalista mediaa ja kameroita sekä näiden uusien, helposti saatavilla olevien teknologioiden vaikutusta muistiimme, arkistoja ja tarinankerrontaa työkaluina, joiden avulla voi kuvitella ja visualisoida rinnakkaisia mahdollisuuksia, infratavallisen dynamiikkaa, itsensä määrittämistä tietyssä alakulttuurissa, algoritmisia päätöksiä ja valintoja sekä niiden vaikutusta ihmisten logiikkaan ja uskomuksiin, lintuja ja jäähyväisiä, abstraktia tarinankerrontaa esineiden, äänimaisemien ja yleisön vuorovaikutuksen kautta kenties vieden henkilön paikkaan, jossa hän ei ole aikaisemmin ollut.

Töitämme yhdistävä tekijä ja kerrontaa luova tekijä on se, että olemme taiteilijoita/ystäviä/entisiä opiskelukavereita, jotka pitävät toisistaan, järjestävät tacoiltoja ja puhuvat elämästään Aalto-yliopiston ”jälkeen”. Haluamme esitellä töitämme yhdessä ja mielestämme se on riittävä syy pitää näyttely. Näyttely on nimetty Facebook-ryhmän mukaan, jonka kautta olemme toisiimme yhteydessä.

Andrea Coyotzi Borja: www.andreacoyotziborja.com
Elham Rahmati: elhamrahmati.com
Helena Aleksandrova: www.helena-aleksandrova.com
Juha Hilpas: juhahilpas.blogspot.com
Laureline Tilkin-Franssens: ltfphoto.wordpress.com
Marloes van Son: www.marloesvanson.nl
Uzair Amjad: uzairamjad.com