• Tommi Matikka
  • Tommi Matikka
  • Tommi Matikka
  • Tommi Matikka
  • Tommi Matikka

Tommi Matikka

This Fire Burns Us Inside

Uudenmaankatu 12.9.-30.9.2012

Tommi Matikka
This Fire Burns Us Inside
12.9. – 30.9.2012
Galleria Huuto Nylandsgatan

Konstnären har blivit en superhjälte som räddar oss från privatbilism och fetma men som i sin ensamhet brottas med existentiella hjärtesorger, skam och skuld? Vem räddar superhjälten om han räddar alla andra? Bröt elden just ut i vår stad eller brann sängen redan då jag gick och lade mig?

I Tommi Matikkas (f.1983) arbeten känner vi igen vardagen med både dess överraskningsmoment och dess gråhet. Allt överskuggas av slutet som hela tiden närmar sig. Döden, kärleken, friheten, de stora känslorna lämnar inte människan i fred. Är det egentligen värt att tala om något annat i konsten?

Konstverkens bärande tema är en brinnande livskänsla, svår att iaktta, en känsla som försvinner då man försöker nå fram till den. Konstverken omfattar hela skalan av observationer av livet och rör sig i riktning bort från den intima narrationen i videofilmerna mot inspelningar av mer objektiva minnesbilder, till objekt som ställs ut på väggen där videogestalterna fortsätter sina äventyr och får nya betydelser.

Utställningen This Fire Burns Us Inside består av videokonst, en kortfilm samt stereobilder som beskriver videovärlden. Stereobilderna är tredimensionella teckningar som består av romantiskt disiga minnesbilder i flera transparenta lager.

I sina konstverk använder sig Matikka ofta av stop motion-animationsteknik. Utställningen omfattar också kortfilmen Dead Burning City i samarbete med Maria Matikka. Filmen kombinerar videofilm och tecknad animationsteknik.

Esbobon Tommi Matikka är bildkonstnär, utexaminerad från Satakunta yrkeshögskola, och hans arbeten har senast ställts ut på bland annat Galleri Titanik i Åbo och i utställningen De Unga 2011 i Konsthallen i Helsingfors. Matikka återvände i juni från Senegal där Konstnärsgillet i Åbo har ett konstnärsresidens. Vid residenset höll Matikka i ett halvt år en experimentell videoworkshop.

Utställningen utgör den andra delen i Tommi Matikkas privatutställningstrilogi. Den första delen Dying With Your Eyes Open visades på Galleri Titanik i Åbo 28.6–15.7.2012 och den sista delen Squeezed Between Two Worlds, tillsammans med Maria Matikka, hålls i Galleria Rajatila i Tammerfors 13–31.10.2012.

Konstnären är anträffbar i konstgalleriet på veckoslutet eller enligt överenskommelse.

Ytterligare information och intervjuer: Tommi Matikka 040-7731181, tommimatikka(at)gmail.com

Cartes – Espoon taide- ja tietotekniikkakeskus har vänligen understött utställningen.

Tommi och Maria Matikkas gemensamma webbplats:
www.togetherforeverstudio.com