• Jussi Karhunkorva
  • Uni tulee läpi II: Näytös hämärässä
  • Uni tulee läpi V: Noitatyttö toisella puolella
  • Uni tulee läpi IV: Tulivuori
  • Kohtaus rannalla
  • Uni tulee läpi I: Sarvipäinen jumaluus

JUSSI KARHUNKORVA

UR EN ANNAN VERKLIGHET

Uudenmaankatu 2.6.-20.6.2010

Jussi Karhunkorva
Ur en annan verklighet
2.6. – 20.6.2010
Galleria Huuto Nylandsgatan

I min utställning ”Ur en annan verklighet” förekommer teman och motiv från 2000-talet – bilder och sinnestillstånd från min livslånga spaningsfärd. Reflektioner kring tidigare generationers berättelser bidrar med en historisk dimension.

Mina nya verk, målningar och akvareller som jag målat under åren 2008-2009, är en direkt fortsättning på de ursprungliga svartvita tuschlaveringarna och fusionen av motiv som började vid 2000-talets början. Efter en paus på några år återgick jag till att använda färg, med början i akvareller. Som ett nytt uttryckssätt undersökte jag nya verkligheter som föds ur färg och akvarellteknik genom det slumpmässiga

Alla mina målningar fungerar som en kedja – ett kontinuum. Målningarna kan betraktas som en serie men även som separata konstverk. I bilderna förekommer ofta samma figurer, ofta dock på spaning efter det nya och obekanta.

I mina konstverk visar jag hur dröm och verklighet flyter in i varandra i livets delirium i vår bottenlösa fantasi. I mina bilder förekommer olika naturfenomen i sagoaktiga världar. Jag har bland annat inspirerats av William Blake. I mina målningar från sommaren 2008 förekommer speciellt en port som för mig symboliserar gränsen mellan dröm och verklighet. Genom porten ger sig människan hän i nya sinnestillstånd och nya dimensioner, precis som när man koncentrerar sig på en film eller läser en bok och sjunker ner i nya, främmande och egendomliga associationer.

Mina bilder kan ofta indelas i en övre och en undre värld, men även i det förgångna och i dagens vetenskaps- och informationstidevarv. Det speciella med den undre och övre världen är att den övre världens rötter är i den undre världen. Entiteterna syns ofta i trädets grenverk och symboliserar fotosyntesens hemliga formel, ett av nutidens största naturvetenskapliga mysterier. Vi känner till formeln men inte hur den uppstått. Precis som alkemisterna sökte de vises sten söker ock jag den nya befriande tanken. En dröm man nästan minns men som ändå förflyktas.

Jussi Karhunkorva (f. 1971) är utexaminerad bildkonstmagister från Bildkonstakademin år 2001. Karhunkorva är bosatt i Tammerfors där han håller bildkonstkurser i syfte att rehabilitera mentalvårdspatienter. Under de senaste åren har Karhunkorvas verk visats i bland annat Helsingfors, Joensuu, Karleby, Åbo, Vanda och Ruovesi

Jussi Karhunkorva
040 555 9142

jussi.karhunkorva(at)luukku.com
http://www.karhunkorva.com/