• Kevätfantasia (Kevättulva), 54cm x 60cm, öljy kankaalle, 2013-2014
  • Päivin ja öin odotan saavani nähdä kevään merkkejä (Omakuva keskipäivällä), 60cm x 54cm, öljy kankaalle, 2013
  • Päivin ja öin odotan saavani nähdä kevään merkkejä (Omakuva keskiyöllä), 60cm x 54cm, öljy kankaalle, 2013
  • Kevätfantasia (Mustarastas ja kevätkoivu), 54cm x 60cm, öljy kankaalle, 2014
  • Kevätfantasia (Sitruunaperhonen), 135cm x 120cm, öljy kankaalle, 2014
  • Kevätfantasia (Sitruunaperhonen), 54cm x 60cm, öljy kankaalle, 2014

Aki Turunen

Vårfantasi

Uudenmaankatu 7.5.-25.5.2014

Aki Turunen
Vårfantasi
Galleri Huuto Nylandsgatan
7.5.-25.5.2014

Vårtecken: koltrastsång i en björkdunge, envisa tussilagon, en glimt av en citronfjäril och en översvämmad älv med grodyngel. Vårtecknen ger dig glädje och hjälper dig att orka med livet år efter år.

Utställningen Vårfantasi presenterar vårmålningar. Utställningen uppmanar oss att se på den årstid som omger oss just nu och njuta av vad den bjuder på. Konstnären luckrar upp våren som ett barn: leken är sann! Fantasin är sann! Uppriktigheten är sann! Känsligheten är sann! Arbetena på utställningen bjuder på en upplevelse för åskådaren.

Målningarna har ett återkommande tema: ögat, vars jämförelse grundar sig på konstuppfattningen om seendet. Konstnären önskar att vi tittar på målningarna och drar slutsatser av det vi ser. Konstnären vill ändra konstscenen så att det vi ser i ett konstverk är värdefullt. Skapandet av utställningen grundar sig på konstnärens kärlek och passion till målarkonsten. Utställningens ethos bygger på positiva motförslag, istället för trist käbbel om brister.

Vårfantasi kommer med något nytt om språkbruket kring måleriet: Turunen målar sina ytor lugnt. Konstnären söker verbala idiom: Hur målfärgen mångsidigt lägger sig på duken på egna villkor och hur färgnyanser passar ihop. Han lyssnar på redskapen och använder dem, till exempel för att lyssna när han målar koltrastar och björkar.

Utställningen är en fest för tungmetallpigmenten: speciellt koboltblått och violett solar sig i Turunens verk. Ode till koboltserulin! Lovsång till kadmiumorange! Vackra animaliska baslim uttalar sig för att i denna slit och slängkultur måste man ha mod att skapa sådan konst som kommer att hålla för evigt.

Målningarna i Vårfantasi bygger på visheten i andra bilder: Turunen tackar de rappade pastellfärgerna i nordiska klassicistiska byggnader. I tacktexten nämns Hiroshi Sugito för hans förmåga att stilisera former, Georgia O ́Keeffes förmåga att lugnt glida från en färg till en annan. Helene Schjerfbecks och Tyko Sallinens arbeten med ett tunt lager torr färg och materialkänslan i Birger Kaipiainens keramik. Turunen prisar Tove Janssons experimentlusta, Odilon Redons fantasi, Hayao Miyazakis och ukiyo-e´s glidande motiv och framom allt annat Paul Klees skarpsynthet och lekfulla konstnärskap. Låt denna intertextuella lista vara en källa till uppmuntran för åskådaren att skaffa sig en bred kunskap om målarkonsten.

I utställningen Vårfantasi presenterar Turunen arbeten från sina aktiva konstnärsperiod. I sin tidigare produktion har han testat fördomsfritt men ändå fokuserat på måleriet. I den här utställningen uttrycker han sig fullgott och mångsidigt genom att använda sig av tidigare grepp.

Aki Turunen är en 30-årig bildkonstnär från Helsingfors som fått sin magistergrad vid Bildkonstakademin och vid det Kongelige Danske Kunstakademi. Han har ivrigt deltagit i utställningar sedan 2006 och haft två separatutställningar, varav den första handlade om hur vi genom konsthistorien förstår målningens instrument och teman och den andra utställningen behandlade hur vi på nytt kan uppleva intensiva tidigare upplevelser genom en målning. Turunens verk karakteriseras av elegant känslighet och skapandets skarpsynthet.

Ytterligare information: Aki Turunen, telefon 0407590597 och e-post, akiturunen(at)kolumbus.fi