• Veera Kopsala: Tissit tallessa, 2023 maalaus ja veisto puulle, mänty, 108 x 98 cm cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Kyylä, 2023, maalaus ja veisto puulle, mänty, 112 x 98 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Naamio, Koukussa, Jos katse voisi tappaa,maalaus ja veisto puulle, mänty, 30 x 30 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Yksin kotona I ja II, maalaus ja veisto puulle, mänty, 76 x 83 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala, Työhuoneella
  • Veera Kopsala: Saalistaja, 2023, maalaus ja veisto puulle, mänty, 146 x 127 cm, Kuva Verneri Salonen

Veera Kopsala

Jägare

Huuto I 23.11.-17.12.2023

Veera Kopsala
Jägare
23.11.-17.12.2023

”Jag tänkte att min utställning sku heta Fiskare”

”Vad fiskar de efter?”

”Åtminstone fiskar och blickar, kanske uppmärksamhet. ”

Egentligen hade jag velat säga att de fiskar efter män, men jag täcktes inte.

”Bra namn.”

”De tycker jag också.”

Veera Kopsala (f. 1991 Nurmijärvi) är en bildkonstnär som arbetar med skulptur, måleri och scenkonst. På utställningen Fiskare visar Kopsala spektakulära träreliefer som hon bearbetat på olika sätt: med stämjärn, vinkelslip och motorsåg samt akryl- och vattenfärg.

Många av trärelieferna har sitt ursprung i självporträtt, barndomsminnen och världarna som Kopsala skapat på scener. Den kroppsliga existensen är verkens kärna: att avbilda denna samt olika intima tillstånd, känslor och stämningar. Kopsala undersöker hur man kan vara vildare och friare i sin kropp, frigjord från den yttre blicken. I verket som gett utställningen dess namn fiskar en kvinna iklädd baddräkt.

På sistone har Kopsala varit intresserad av kopplingarna mellan träskulptur och arbete: deras skillnader och likheter. För närvarande kan hennes verk också ses i skådespelet Anna Liisa på Kajanas stadsteater. I scenografin ingår tre stora (2m x 2m) träreliefer som avbildar kvinnor från tre olika generationer.

Kopsala arbetar för närvarande i Kajana. Hon avlade konstmagisterexamen vid Bildkonstakademin på sommaren 2022.

Medan jag står i duschen får jag idén om en kvinna i baddräkt med fiskar i händerna. Jag vrider duschhandtaget så att vattnet blir så hett som möjligt och låter det rinna över hela kroppen. Jag torkar mig, tar på baddräkt, yllemössa och simglasögon. Jag sätter kameran i bokhyllan och ställer mig mitt i enrummaren med mina fantasifiskar i händerna. Jag får en bra bild, och i arbetsrummet skissar jag mina konturer på en träskiva. Bildidén är en blandning av en bild från barndomen där jag stoltserar med en stor fisk framför kameran och bildflödet av män med sina fiskar som finns på Tinder. Jag börjar skulptera Fiskaren, en målmedveten kvinna med fiskar i händerna.

Tack Centret för konstfrämjande, Paulon säätiö och Versowood.

Kontaktuppgifter
kopsalaveera(a)gmail.com
@veerakopsala
veerakopsala.weebly.com