• Veera Kopsala: Tissit tallessa, 2023 maalaus ja veisto puulle, mänty, 108 x 98 cm cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Kyylä, 2023, maalaus ja veisto puulle, mänty, 112 x 98 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Naamio, Koukussa, Jos katse voisi tappaa,maalaus ja veisto puulle, mänty, 30 x 30 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala: Yksin kotona I ja II, maalaus ja veisto puulle, mänty, 76 x 83 cm, Kuva Verneri Salonen
  • Veera Kopsala, Työhuoneella
  • Veera Kopsala: Saalistaja, 2023, maalaus ja veisto puulle, mänty, 146 x 127 cm, Kuva Verneri Salonen

Veera Kopsala

Saalistaja

Huuto I 23.11.-17.12.2023

Veera Kopsala
Saalistaja
23.11.-17.12.2023

”Ajattelin, että mun näyttelyn nimi ois Saalistaja.”

”Mitä ne saalistaa?”

”Kaloja ainakin ja katseita, huomiota ehkä. ”

Oisin halunnut vastata, että ne saalistaa miehiä, mutta en kehdannut.

”Se on hyvä nimi.”

”Mustakin.”

Veera Kopsala (s.1991 Nurmijärvi) on veisto-, maalaus- ja esitystaiteen parissa työskentelevä kuvataiteilija. Saalistaja-näyttelyssä on esillä Kopsalan näyttäviä puureliefejä, joita hän on työstänyt eri tekniikoita käyttäen: taltoilla, rälläkällä, sähkösahalla, sekä akryyli- ja vesiväreillä maalaten.

Monet puureliefit ovat saaneet alkunsa Kopsalan näyttämöteosten maailmoista, omakuvista sekä lapsuuden muistoista. Teosten ytimessä on ruumiillinen olemassaolo; sen kuvaaminen sekä intiimit tilat, tunteet ja tunnelmat. Kopsala tutkii kuinka olla ruumiinsa kanssa villimpänä ja vapaampana, ulkoisesta katseesta irtautuneena. Näyttelyn nimitaulussa nainen saalistaa kaloja uima-asussaan.

Viime aikoina Kopsala on ollut kiinnostunut puuveiston ja näyttämötyöskentelyn yhteyksistä: niiden eroista ja samankaltaisuuksista. Hänen töitään on nähtävissä tällä hetkellä myös Kajaanin kaupunginteatterin näytelmässä Anna Liisa. Esityksessä on kolme Kopsalan isoa puureliefiä (2m x 2m), jotka kuvaavat kolmen eri sukupolven naisia.

Kopsala työskentelee tällä hetkellä Kajaanissa. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi kesällä 2022.

Seison suihkussa ja mulla tulee idea uimapukuisesta naisesta kalat käsissään. Laitan suihkuhanan kuumimmalle ja käyn sillä koko vartalon läpi. Kuivaan itseni, vedän uimapuvun, villamyssyn ja uimalasit päälle. Asetan kameran kirjahyllylle ja asetun keskelle yksiötäni mielikuvituskalat käsissäni. Saan hyvän otoksen ja työhuoneella hahmottelen ääriviivani puupohjalle. Kuvaidea on sekoitus lapsuuden kuvaa, jossa komeilen itse ison kalan kanssa kameralle sekä tinderin kuvatulvaa kalamiehistä kalojensa kanssa. Alan veistää Saalistajaa, määrätietoista naista kalat käsissään.

Kiitos
Näyttelyä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Paulon säätiö ja Versowood

Yhteystiedot
kopsalaveera(a)gmail.com
@veerakopsala
veerakopsala.weebly.com