• Aino Ojala, Osa sarjasta Tunnen sut, kudottu tekstiili ja elektroniikka 2022
  • Aino Ojala 1
  • Aino Ojala 2
  • Aino Ojala 3
  • Aino Ojala 4
  • Aino Ojala 5

Aino Ojala

Tunnen sut

Huuto III 24.6.-17.7.2022

Aino Ojala
Tunnen sut
24.6.-17.7.2022

Taiteilija on tavattavissa lauantaina 2.7. ja sunnuntaina 3.7. klo 12-17.

Näyttely koostuu käsin ja digitaalisesti kudotuista monikerroksisista Jacquard-tekstiileistä, jotka yhdistettynä elektroniikkaan reagoivat näyttelykävijän kosketukseen.

Tekstiileissä on käytetty puuvillaisen loimen lisäksi materiaaleina mm. mohairia, villaa, pellavaa sekä sähköä johtavia lankoja, jotka yhdessä ja erikseen pyrkivät luomaan moniaistisia, tunnusteltavia maailmoja.

Aihe on lähtenyt kiinnostuksesta ihmiskehon ja materiaalin – erityisesti tekstiilin – vuorovaikutukseen, sekä kiinnostuksesta sähköä johtaviin tekstiilimateriaaleihin ja kudontaan. Teokset pohjaavat taiteen maisterin opinnäytetyöhöni, jossa tutkin millaisia tekstiilipintoja ihminen erottaa tuntoaistillaan ja millainen kosketus rauhoittaa.

Näyttelyn teema on syntynyt kehon kaipuusta koskettamiseen ja läheisyyteen. Maailmanlaajuisen pandemian ja käynnissä olevan lajien sukupuuttoaallon aikana kuvittelin maailman, jossa olemme yhä enemmän fyysisesti erillämme toisistamme ja muista eläimistä. Mitä jos tulevaisuudessa olemme seuranamme robottilemmikit ja -ihmiset? Spekuloin sillä, miten tekstiilit voisivat luoda meille ihmisille illuusion toisen elollisen läheisyydestä ja elävän olennon kosketuksesta.

Taiteen ja muotoilun välissä liikkuvilla teoksillani haluan samalla tuoda kudonnan prosessina ja taiteena näyttelyn muotoon.

Teoksiin saa koskea ja niitä tunnustella. Ole kuitenkin hellä, he ovat herkkiä.

Tekstiilisuunnittelu, kudonta ja elektroniikka: Aino Ojala

Aino Ojala (s.1991) on Helsingissä asuva taiteilija ja tekstiilimuotoilija. Hän on valmistunut Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2018, ja viimeistelee parhaillaan taiteen maisterin tutkintoaan Aalto Yliopistossa tekstiilimuotoilun ohjelmassa. Hän työskentelee tekstiilin ja keramiikan parissa. Näyttely jatkaa Ojalan kiinnostusta tuntoaistiin, ihoon ja maailman kokemiseen kosketuksen kautta, sekä käsityöhön ja materiaaliseen työskentelyyn.

Kiitos työskentelyni tukemisesta Tex Inno / Suomen Tekstiili ja Muoti, Aalto Yliopisto, sekä Taiteen Edistämiskeskus. Iso kiitos avusta Aalto Yliopiston henkilökunnalle.

Yhteystiedot
ainoojala.com
aino.ojala(a)elisanet.fi
Instagram: ojalaaino