• Anna Pekkala: Free Billy
  • Anna Pekkala: Free Billy
  • Anna Pekkala: Free Billy
  • Anna Pekkala: Free Billy
  • Anna Pekkala: Free Billy
  • Anna Pekkala: Free Billy

Anna Pekkala

Free Billy

Huuto I 19.7.-11.8.2019

Anna Pekkala
Free Billy
19.7.-11.8.2019

Anna Pekkala (s. 1989) vieraili tammikuussa miekkavalasesityksessä. Valaat pomppivat bassomusiikin jumputtaessa, ja yleisö nautti showsta. Tämä kokemus yhdistyi lapsuusmuistoon Free Willy -elokuvasta vuodelta 1994.

Pekkalan näyttely FREE BILLY on syntynyt näiden kokemusten ja muistojen pohjalta. Näyttelyä hallitsee inhimillinen ja suurikokoinen miekkavalas, puurunkoinen veistos, joka on verhoiltu mustaksi. Pekkala on toteava ja vähän surumielinen. Hän ei julista kritiikkiään hampaat irvessä vaan koettaa saada näyttelykävijän eläytymään ja ajattelemaan. Mitä oikeuksia ihmisellä on suhteessa eläimiin, voiko eläimen omistaa ja milloin eläimelle itselleen on parempi jäädä ihmisen armoille.

Pekkala muistuttaa myös merieläinpuistojen poikaskaupasta. Poikaset siitetään yleensä keinohedelmöittäen ja vankina elävien miekkavalaiden geneettisen diversiteetin takia esimerkiksi Kshamenk niminen valas elää yksin argentiinalaisessa parkissa. Se ei ole tavannut lajitoveria 20 vuoteen, mutta sen sukusoluja käytetään jatkuvasti. Erityisen surulliseksi tämän tekee tieto siitä, että miekkavalaiden perheyksikössä luonnossa voi elää samanaikaisesti jopa neljän sukupolven edustajia.

Anna Pekkala on tehnyt eläinaiheisia veistoksia valmistumisestaan saakka. Lopputyökin oli valasaiheinen. Parhaillaan Nastolan kesänäyttelyssä nähdään Aurinkohaita ja Laventelidelfiinejä. Pekkalan teoksissa on usein tarinallinen taso, kertomus, joka aukeaa kun teokseen usein jopa kirjaimellisesti astuu sisään.

Hän käsittelee ympäristö- ja eläinsuojelukysymyksiä välillä poleemisesti välillä enemmän toteavaan sävyyn. Materiaali on usein kierrätettyä ja esimerkiksi viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla nähtiin kierrätyslaudasta valmistettuja isoja dinosauruksia.

FREE BILLY on seesteinen ja kohdettaan kunnioittava teos, eräänlainen retki miekkavalaiden suojelun metatasolle, mielikuviin ja toiveisiin. Raaka eläinkauppa ja sirkushuvit ovat edelleen totta, vaikka eläintensuojelijat ovat koettaneet saada parannuksia aikaan jo vuosikymmenten ajan.

Pekkala ammentaa teoksiinsa aiheita uutisotsikoista ja kauhuskenaarioista. Inhimillisen perusvireen päällä on välillä humoristisiakin kannanottoja. Pekkala osaa taitavasti kulkea vakavan ja hauskan rajapinnalla, hän ei kuitenkaan pilkkaa mitään muuta kuin ihmiskunnan kyvyttömyyttä ratkaista asioita, joista meillä olisi riittävä tieto ja taito.

Veikko Halmetoja

Lisätietoja:
Anna Pekkala
www.annapekkala.com
anna.a.pekkala(at)gmail.com