• 30 Hour Work
  • Anna Taina, Kuva:Vesa Vehviläinen

Anna Taina

30 Hour Week

Huuto II 17.9.-10.10.2021

Anna Taina
30 Hour Week
17.9.–10.10.2021

30 Hour Week -näyttely koostuu kahdesta erillisestä teoksesta – 30 Hour Week ja 30 Hour Puzzle. Pääteos 30 Hour Week koostuu neljästä suuresta maalauksesta ja kunkin maalausprosessin videodokumentaatiosta. Nämä neljä maalausta on tehty 30 tunnissa neljän päivän aikana, ja ne kaikki koostuvat kuudesta 1×1 metrin kokoisesta maalauksesta.

Näyttelyn lähtökohtana on Suomessa vuonna 2019 alkanut keskustelu lyhyemmästä työviikosta. Anna Tainalle aiheesta on koronapandemian myötä tullut entistäkin ajankohtaisempi. Rajoitusten vuoksi monet ovat joutuneet työskentelemään kotona ja siksi pohtimaan, miten he saavat työn ja yksityiselämän taas tasapainoon. Näyttelyssä Anna Taina pohtii, olisiko aika arvioida uudelleen, kuinka paljon aikaa tulisi käyttää työhön, ja olisiko mahdollista suorittaa työtehtävät tehokkaasti toimimalla ennalta määriteltyjen sääntöjen ja rakenteiden mukaisesti.

30 Hour Week -näyttelyssä Anna Taina noudattaa maalausprosessin ennalta määriteltyjä sääntöjä työn tehostamiseksi. Sääntöjä noudattaessaan hän maalaa intuitiivisesti ja täyttää kankaan pinnan mahdollisimman tehokkaasti. Taiteilija antaa katsojalle mahdollisuuden tutustua maalausprosessiin videodokumentaation avulla ja samalla hän paljastaa rytmiset kuviot, joista maalaus koostuu. Näin hän kutsuu katsojan maalausprosessiin ja ohjaa tämän katsetta kaventaakseen katsojan ja teoksen välistä etäisyyttä.

30 Hour Puzzle -teoksen formaatti on sama kuin 30 Hour Week -teoksen neljän maalauksen, ja se koostuu myös kuudesta kankaasta. Tämä teos on tehty 30 tunnissa. Taiteilija on käyttänyt näiden kuuden maalauksen tekemiseen neljä kertaa enemmän aikaa kuin 30 Hour Week -teoksen 24 maalaukseen ja siten hän kyseenalaistaa taiteen arvon, ei koon tai tekniikan osalta, vaan teoksiin käytetyn ajan suhteen.

Anna Tainan töiden inspiraation lähteenä ovat nykyisen työelämän rakenteet, säännöt ja rytmi. Lisäksi hän pohtii, voidaanko jäsenneltyjä työskentelytapoja käyttää myös taiteen tekemisessä. Mitä tapahtuu, jos taidetta tehdään rajatussa ajassa samalla tavalla kuten nykyisessä työelämässä?

Näyttelyä on tukenut Statens Kunstfond ja Knud Højgaards Fond.