• Annamaari Hyttinen: Soft rage, 60 x 80 cm, öljy kankaalle, 2023
  • Annamaari Hyttinen: Varjo, 47 x 38 cm, öljy kankaalle, 2023

Annamaari Hyttinen

Smaragdöga

Huuto II 26.10.-19.11.2023

Annamaari Hyttinen
Smaragdöga
26.10.-19.11.2023

Jag har vänt ryggen till. Jag har varit hel och gått i bitar. Jag har splittrat händelserna och mitt självporträtt i många delar och tider. Jag vill måla mig själv åtskild, utspridd, i många delar, ur många vinklar samtidigt. Jag vill hitta delar av mig själv som jag inte minns. Något som jag glömt att finns.

Målningarnas motiv hittar jag i min närhet. De uppstår någonstans i gränsområdet mellan spegelbild, fantasi, observation och fotografi. Jag målar av mig själv eller föremål i mitt hem. Det är ett sätt att söka, observera och analysera jaget och omgivningen. Jag skissar mina konturer för att på något sätt hålla dem under kontroll. Jag är intresserad av flyktiga och vardagliga ögonblick som vid första påseendet verkar alldeles vanliga, men som vid närmare granskning visar sig ha en störande spänning. Det är en konstig känsla av allt inte står rätt till som fångar min uppmärksamhet. Den känslan – när det bekanta och säkra blir främmande, obehagligt eller stört – vill jag utforska genom att måla. Ibland är gränsen hårfin.

Annamaari Hyttinen (f.1990) är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors.
Hennes konstnärskap kretsar huvudsakligen kring måleri. Hon avlade kandidatexamen i bildkonst vid avdelningen för måleri vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2022, och ägnar sig för närvarande åt sina magisterstudier.

Kontaktuppgifter
annamaari.hyttinen(a)gmail.com
https://annamaarihyttinen.wixsite.com/mysite