• Antti Keitila: Vastaranta 2, nokipiirros
  • Antti Keitilä: (Heinä)kuu, 2020, nokipiirros 61x78cm
  • Antti Keitilä: Kukkia, 2019, nokipiirros 70x100cm
  • Antti Keitilä: Rainbow, 2020, nokipiirros 80x100cm

Antti Keitilä

Nokipiirroksia

Huuto II 10.12.2021-2.1.2022

Antti Keitilä
Nokipiirroksia
10.12.2021 – 2.1.2022

Antti Keitilä (s.1966) on aloittanut nokipiirrostekniikalla (englanniksi fumage tai soot drawing) työskentelyn vuonna 2018. Taiteilijaa kiinnostavat luontoaiheet, jotka kumpuavat luonnonmateriaalin käyttämiseen perustuvasta tekniikasta. Nokipiirtämällä hän luo usvaisia kuvia palavan koivuntuohen savulla paperin pinnalle. Taideteokset liukuvat käsitteellisyyden ja informalismin välillä.

Sattuma ja sen hyväksyminen osaksi taideteoksia on piirre, joka kiehtoo taiteilijaa nokipiirtämisessä. Koska elävää liekkiä ei voi täydellisesti kontrolloida, on hallitsematon otettava mukaan ja osaksi teosta. Sattuma on ominaista tekniikalle, joka Tuohi-teoksessa saa itseensä viittaavan, käsitteellisen muodon. Koivun tuohen savulla piirretyt noen harmaanmustat jäljet valkoisella paperilla muodostavat pintakuvion, joka muistuttaa mielikuviamme koivupuusta. Piirroksessa aihe ja tekniikka siis ikään kuin jahtaavat toisiaan.

Kuva on jälki liikkeestä. Meren viivoista syntyvä nokiaallokko vaatii taiteilijalta jatkuvaa vetoa. Ruudukkomainen Kukkia on lähtenyt rytmistä, nostamalla liekkiä vuoroin paperille ja pois. Vastarannassa toisto luo peilikuvan ja maisema heijastuu kuin veden pinnasta. Ensikatsomalta teos muistuttaa Rorschachin musteläiskätestiä.

Fumage-tekniikka avaa teosten ymmärtämisen uudella tavalla. Kuu on syntynyt täysikuun aikaan ulkona pallogrillin avulla: Taiteilija on asettanut paperin vaakasuoraan pyöreän grillin päälle, noella mustannut ympäröivän alueen ja päästänyt pienen määrän savua valkean kuun päälle. Loistavan kuun kontrasti mustaa yötaivasta vasten on vaikuttava. Yhdessä näyttelyn teokset synnyttävät maisemallisen kokonaisuuden, jonka ääreen tekee mieli rauhoittua.

31.10.2021 Emmi Halmesvirta


JOULUN AUKIOLOAJAT GALLERIA HUUDOSSA:
Galleria Huuto on suljettu 24.-26.12.
Uuden vuoden aattona 31.12. suljemme poikkeuksellisesti klo 15.
Muina päivinä galleria avoinna normaalisti ti-su 12-17.