• Pinja Valja: Sivullinen
  • Sivullinen

Pinja Valja

ÅSKÅDAREN

Uudenmaankatu 26.3.-13.4.2014

Pinja Valja
Åskådaren
Galleria Huuto Nylandsgatan
26.3.-13.4.2014

Åskådaren är en kortfilmsdokumentär om en man och havet.

Filmens föremål, Topi Kovanen, är en pensionär som bor på ön Utö. Havet och klipporna dominerar landskapet på Utö och i mitten, fyren som reser sig över ön. Havet med dess fenomen är närvarande på ön både konkret och som ständigt diskussionsämne.

Topi flyttade i militärförläggningens tjänst. till Utö på 1950-talet Under årens lopp lärde han, utöver modersmålet finska, sig också svenska, på den tvåspråkiga ön Utö. Svenskan försvann som en följd av Topis infarkt.

Genom Topis historia behandlar filmen förhållandet mellan människan och naturens samt mellan språket och omgivningen. Språket kristalliserar en del verklighetsfenomen men döljer andra. På det sättet styrs och begränsas vårt sätt att uppleva vår omgivning. Vad återstår när språket försvinner?

Pinja Valja (f.1984) är bildkonstnär och arbetar främst med videokonst. Hon har utexaminerats till konstnär från Tamk (2008) och till kandidat i fotografikonst från Aalto Universitet (2011). För tillfället studerar hon vid Aalto universitets magisterprogram i fotografikonst.

AVEK och Centret för konstfrämjande har vänligen understött filmen och utställningen.

Kontakt information:
www.pinjavalja.com
pinja(at)pinjavalja.com
+358 456 773609