• Pinja Valja: Sivullinen
  • Sivullinen

Pinja Valja

SIVULLINEN

Uudenmaankatu 26.3.-13.4.2014

Pinja Valja
Sivullinen
Galleria Huuto Uudenmaankatu
26.3.-13.4.2014

Sivullinen on dokumentaarinen lyhytelokuva miehestä ja merestä. 

Elokuvan mies, Topi Kovanen, on Utön saarella asuva eläkeläinen. Utön maisemaa hallitsevat meri, kalliot sekä saaren keskellä kohoavan majakka. Meri ja sen ilmiöt ovat läsnä saarella sekä konkreettisesti että jatkuvana keskustelunaiheena. 

Topi muutti saarelle 50-luvulla armeijan linnakkeen palvelukseen. Vuosien saatossa hän oppi kaksikielisellä saarella äidinkielensä suomen lisäksi ruotsin kielen. Ruotsi kuitenkin katosi Topilta infarktin seurauksena. 

Topin tarinan kautta elokuva käsittelee ihmisen ja luonnon sekä kielen ja ympäristön välistä suhdetta. Kieli erottelee näkyviin joitakin todellisuuden ilmiöitä, mutta piilottaa toiset. Siten se ohjaa tapojamme kokea ympäristömme. Mitä jää, kun kieli katoaa?

Pinja Valja (s. 1984) työskentelee useimmiten liikkuvan kuvan parissa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta (2008) ja Valokuvataiteen kandidaatiksi Aalto-ylipiston Taideteollisesta korkeakoulusta (2011). Valja viimeistelee parhaillaan myös Valokuvataiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa Helsingissä.

Elokuvaa ja näyttelyä ovat tukeneet Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus ja Taiteen Edistämiskeskus.

Yhteystiedot:
www.pinjavalja.com
pinja(at)pinjavalja.com
+358 45 677 3609