• Virva Kanerva: Ole ihmisiksi
  • Virva Kanerva: Dolorosa (yksityiskohta)
  • Virva Kanerva: Tuonentytti ja Hiidenhirvi
  • Virva Kanerva: MILK (yksityiskohta)
  • Virva Kanerva: Ole ihmisiksi (gallerianäkymä)

Virva Kanerva

Att bli en människa

Jätkä 2 15.7.-30.7.2017

Virva Kanerva
Att bli en människa
Galleria Huuto Busholmen – Busen 2
15.7. – 30.7.2017

I fjol i augusti betraktade jag det stilla vattnet och förstod att gränsen mellan liv och död bara är som ytan på en trampolin som stått ute ett par vintrar. Med god tur kan du hoppa länge och ingenting händer. Du kan till och med slå några volter och falla vacklande omkull men du kommer alltid upp på benen igen. Men ibland händer det att du råkar stiga på just det sköra stället och innan du ens märkt det har du fallit igenom, du är på andra sidan. Pappa hade studsat på och redan länge varit oförsiktig fastän trampolinen stått ute i åratal. Det var bara god tur att bottnen gav efter nu först.
Det finns två slag av konstverk på utställningen. Den ena delen färdigställdes före augusti i fjol, de andra efteråt. Alla berättar dock om det säregna i att vara människa, sanningar bortom klichéerna, om kärlek, rädsla, sorg, hat och skam. Om döden och om att överleva. Hur är man en sann människa, hur ser det ut? Byggstenarna för mina konstverk är en kitschig nostalgi kryddad med influenser från populärkulturen, religionen, myter och sagor. I bakgrunden finns ett intresse för allt det vi tycker är nätt och näpet, det vi har lätt att komma nära, och varför.

Virva Kanerva (f. 1983) är en bildkonstnär bosatt och verksam i Lahtis. Hon samlar planlöst på gamla leksaker, prylar och möbler och bortförklarar det för sig själv med att hon behöver allt för konstens skull. Hon gör skulpturer, installationer och miljökonst från många slags material. Under den senaste tiden har hon gjort skulpturer av människoliknande djur och tagit intryck av motiv med Jungfru Maria.

Närmare information:
Virva Kanerva
040 771 1694
kanervavirva(at)gmail.com