• Markus Lampinen: Blank
  • Markus Lampinen: Blank
  • ect-lobby3
  • shadows2

Markus Lampinen

Blank

Uusi Jätkä 13.1.-4.2.2018

Markus Lampinen
Blank
Galleria Huuto Busholmen – Nya busen
13.1– 4.2.2018

Nån har någon gång sagt till mig att det är bra att börja från tomt. Att tomheten har en bärande grund för det nya och goda. Man måste iaktta omgivningen och se om något kan leva och flyttas till papperet. Det andra är motiv, en tanke, utifrån vilken man väljer vad man avbildar i omgivningen. Det är ändå svårt att lösa problem om ingen av de ovannämnda metoderna ger resultat. Kanske tomheten inte är början utan målet. Eller så är det bara.

Jag har målat akvarellmålningar till utställningen. Arbetena bildar en berättarserie som inte är kronologisk. Målningarna är indelade tematiskt i tre delar. Det första är tomt. Det är svårt att säga någonting annat om den. Det finns bilder men de är tomma. Dess existens känner ingen känsla, ingen kunskap, ingenting. Den andra delen utgörs av mörka och skumma rum, källare och grottor. De här platserna är sanna och är till sin natur känsliga och allvarliga. Den tredje delen är ett svagt minne och kunskap. De är öppna och ljusa händelser där man kan vänta, lugna sig och andas.

De här delarna upprepas mellan två punkter varefter allt börjar på nytt. Vet man det på förhand behöver man inte bli överraskad.

Markus Lampinen (f. 1977 i Urjala) är en bildkonstnär och konstgrafiker som lever i Helsingfors. Han arbetar mest med träsnitt och akvarellmålning. Lampinen har studerat vid Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors och studerat vid bildkonstenheten vid yrkeshögskolan Satakunnan ammattikorkeakoulu i Kankaanpää. Hans verk finns till exempel i Helsingfors stads och Finska statens samlingar och Museet för nutidskonst Kiasma.

Markus Lampinen
0405179255
mlampinen(at)gmail.com
www.markuslampinen.com