• Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O

Laura Dahlberg

C6H12O

Pikkujätkä 7.4.-29.4.2018

Laura Dahlberg
C6H12O
Galleria Huuto Busholmen – Lilla Busen
7.-29.4.2018

Motstridigheter och konstgjordheter kommer fram när man undersöker vårt förhållande till naturen. Vårt handlande får märkliga drag när vi passar in naturen för att tjäna våra egna behov.

Min installation är en slags simulering där det absurda i vårt förhållande till naturen konkretiseras. De ångande maskinerna fungerar nonstop. Det industriella landskapet kan kännas hotande, men å andra sidan skapar apparaterna ett meditativt tillstånd. Är industrin, som hotar våra levnadsförhållanden, hittills grunden till den trygghet vi har? Kan den också garantera trygghet i framtiden? Är det möjligt att finna hopp i ett hopplöst landskap?

Rummet är en gåtfull framtidsutsikt. I installationen är den gröna vegetationen närmast en plastgräsmatta och den avslappnande doften från den nyklippta gräsmattan kommer från kemiska föreningar, av människa framställd. Bladalkohol, C6H12O, är en av doftkomponenterna som frigörs när man klipper gräset.

Redan nu kan vi kopiera största delen av naturens element för eget bruk. Kommer naturen i framtiden av vara helt enligt våra preferenser? Å andra sidan, om upplevelsen med syntetiskt framställt doftgräs är lika avkopplande som det äkta, är då doftens ursprung relevant?

Att skapa verklighetsimitationer är en vanlig mänsklig aktivitet. Var går gränsen mellan naturliga och onaturliga aktiviteter och vad säger det om vårt förhållande till naturen? Är allt det här bara naturligt för människan?

Tack till Helsinki Hacklab för stor hjälp med det tekniska förverkligandet och till Jari Tuominen (Kenzen Oy) som framställde doften.

Laura Dahlberg (f. 1991) undersöker världen som omger henne genom starka sensoriska upplevelser och genom ologiska infall och överraskningar. Konstnären fascineras av det absurda som händer omkring henne. Det skildrar enligt henne det oväntade i världen, frihet och stunder där människan förlorar kontrollen. Dahlberg är utexaminerad bildkonstnär från yrkeshögskolan Saimaan ammattikorkeakoulu och har som utbytesstudent studerat vid högskolan St Lucas School of Arts i Belgien. Hon har haft utställningar i både Finland och Belgien. För närvarande bor och arbetar hon i Helsingfors.

Laura Dahlberg
0503101563
dahlberg.laura(at)gmail.com
www.lauradahlberg.com