• Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O
  • Laura Dahlberg: C6H12O

Laura Dahlberg

C6H12O

Pikkujätkä 7.4.-29.4.2018

Laura Dahlberg
C6H12O
Galleria Huuto Jätkäsaari – Pikkujätkä
7.-29.4.2018

Ristiriitaisuus ja synteettisyys tulevat esiin luontosuhteemme tarkastelussa. Toimintamme saa kummallisia piirteitä, kun luonto järjestetään omiin käyttötarkoituksiimme sopivaksi.

Installaationi on eräänlainen simulaatio, jossa luontosuhteemme absurdius konkretisoituu. Tilassa höyryävät laitteet toimivat taukoamatta. Teoksen teollinen maisema voi tuntua uhkaavalta, mutta toisaalta laitteet saavat aikaan meditatiivisen tunnelman. Onko elinolojamme uhkaava teollisuus kaiken tähän asti saavutetun turvallisuuden perusta? Voisiko se olla turvallisuuden tae myös tulevaisuudessa? Toivoa on ehkä mahdollista löytää myös toivottomasta maisemasta.

Tila on arvaileva tulevaisuuden näkymä. Teoksessa vihreää kasvustoa löytyy lähinnä muovisesta ruohomatosta ja rentouttava vastaleikatun nurmikon tuoksu on peräisin ihmisen tuottamista kemiallisista yhdisteistä. Lehtialkoholi, C6H12O, on yksi tuoksukomponenteista, joka vapautuu ruohonkorren katketessa.

Jo nyt voimme kopioida suuren osan luonnon elementeistä omaan käyttöömme. Onko tulevaisuudessa luonto järjestetty täysin omien mieltymystemme mukaan? Toisaalta, jos kokemus synteettisesti valmistetusta ruohontuoksusta on ihmiselle yhtä rentouttava kuin aidon, onko tuoksun alkuperällä silloin väliä? Todellisuuden imitaatioiden luominen on yleistä ihmisen toiminnassa. Missä menee toimintamme luonnollisuuden ja luonnottomuuden raja ja mitä se kertoo luontosuhteestamme? Onko tämä kaikki ihmiselle vain luontaista?

Kiitokset Helsinki Hacklabille suuresta avusta teoksen teknisessä toteutuksessa sekä Jari Tuomiselle (Kenzen Oy) tuoksun valmistamisesta.

Laura Dahlberg (s. 1991) tarkastelee työskentelyssään ympäröivää maailmaa sen voimakkaiden aistielämysten, epäloogisuuden, oikkujen ja yllätysten kautta. Ympärillä tapahtuvat absurdit asiat kiehtovat taiteilijaa. Ne kuvaavat hänen mielestään maailman arvaamattomuutta, vapautta ja hetkeä, jolloin ihmisen kontrolli häviää. Dahlberg on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi sekä opiskellut vaihto-opinnot Belgiassa St Lucas School of Arts -korkeakoulussa. Hän on järjestänyt näyttelyitä sekä Suomessa että Belgiassa. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Laura Dahlberg
0503101563
dahlberg.laura(at)gmail.com
www.lauradahlberg.com