• Unavoidable
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Flowers1-web
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Flowers2-web
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Flowers3-web
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Unavoidable1-web
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Unavoidable2-web
  • InaJaakkola-Photo_Jatkasaari_Unavoidable3-web

Ina Jaakkola

Det oundvikliga

Pikkujätkä 2.1.-17.1.2016

Ina Jaakkola
Väistämätön (Det oundvikliga)
2.1.2016 – 17.1.2016
Galleria Huuto Busholmen, Lillbusen

En mystisk värld stiger fram underifrån det synliga

Till utställningen i Galleri Huuto har jag hämtat två sinsemellan olika videoverk. De kopplas dock samman av tanken att det finns någon djupare, mystisk verksamhet under den synliga ytan.

Videon Kukkia (Blommor) är en subjektiv och erotisk upplevelse av våren. Kameran leder tittaren djupt in i en privat blommornas värld. Vardagen försvinner och blir avlägsen. Vardagens ljud är långt borta. Kukkia (Blommor) –videon skildrar hur en emotionellt mottaglig människa öppnar sig för skönhet och hur meddelanden börjar stiga fram ur skönheten.

Videoverket Väistämätön (Det oundvikliga) grundar sig på idén att man slutligen måste avstå från allting. Videon behandlar en process som återkommer i varje människas liv; vi stöter oundvikligen på problem som gör oss förvirrade, sedan kämpar vi emot och slutligen måste vi acceptera vår förlust. Den allra största förlusten är att förlora sitt eget liv. I videon Väistämätön (Det oundvikliga) betecknar det svarta trädet, lönnen, en plötsligt växande motgång, döden, på den enskilda människans livsväg. I slutet av videon visas därför en scen som redan har existerat på tidig medeltid, dödsdansen, en dans med döden.

Ina Jaakkola
ina.jaakkola(at)gmail.com
tfn. 040 5523000
http://inajaakkola.wix.com/inajaakkola